Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Στάργκερλ, Τζέρυ Σπινέλλι

Κρύο αρκετό σήμερα στην Κω, αλλά δεν πτοηθήκαμε! Στις 4 το απόγευμα μαζευτήκαμε στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κω για την πρώτη συνάντηση της χρονιάς. Το βιβλίο που είχαμε να συζητήσουμε ήταν το βιβλίο του Σταργκερλ του Τζέρυ Σπινέλλι. Εκτός , όμως, από τη συζήτηση είχαμε να κόψουμε και την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας.

Ξεκινήσαμε με τη συζήτηση για το βιβλίο, που άρεσε σχεδόν σε όλους! Η Καλλιόπη Δ. διάβασε το βιβλίο μεν, αλλά δεν της άρεσε πολύ ο τρόπος γραφής. Το βρήκε αρκετά βαρετό στην αρχή και το διάβασε μέχρι τέλους , ως τυπική αναγνώστρια. Η Σελίν δήλωσε ότι έγινε το αγαπημένο της βιβλίο. Η πλοκή, η υπόθεση, η κινηματογραφική ματιά την ώθησαν στον να το διαβάσει μονορούφι! Και η Αναστασία συμφώνησε με την Σελίν – έγινε το δεύτερο αγαπημένο της βιβλίο, μας είπε! Η Αντωνία το βρήκε λίγο βαρετό , ενώ αντίθετα η Μαρία ενθουσιάστηκε. Ήταν από τα ωραιότερα βιβλία που διάβασε στη λέσχη. Της κίνησε το ενδιαφέρον η υπόθεση του βιβλίου και δεν την απογοήτευσε η εξέλιξη του.
Ο Χρήστος Παπασωτήρης βρήκε σπαστικό τον Λίο, τον πρωταγωνιστή και φίλο της Σταργκερλ, αλλά του άρεσε όλο το βιβλίο. Ο Φίλιππος επισήμανε συγκεκριμένες σκηνές του βιβλίου που του εντυπώθηκαν και μας διάβασε συγκεκριμένα αποσπάσματα. Η Αλεξάνδρα αναφέρθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου που είναι πολύ ιδιαίτερο –το ανθρωπάκι που ξεχωρίζει από τα άλλα με το χρώμα του- αλλά και στο ότι αυτό που την τράβηξε πολύ στην ιστορία ήταν η ιδιαιτερότητα του κοριτσιού. Ωστόσο, θα ήθελε να είχε περιορισμένη αφήγηση και να είχε δοθεί μεγαλύτερη έκταση στο διάλογο των ηρώων. Και στη Ντανιέλα άρεσε το βιβλίο και της θύμισε το στυλ των ταινιών που παρακολουθεί, ενώ η Στέλλα είπε ότι αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν η προσπάθεια του Λίο να αλλάξει την Σταργκερλ. Η Καλλιόπη - πιο ενθουσιώδης από όλους!- λάτρεψε το βιβλίο που της προκάλεσε μια πληθώρα συναισθημάτων. Ο Λίο ήταν πολύ ρεαλιστικό πρόσωπο, η Σταργκερλ δυναμική , αλλά το τέλος του βιβλίου καταθλιπτικό. Ιδιαίτερη βρήκε την προσωπικότητα του Άρτσι, του καθηγητή Παλαιοντολογίας, ενώ την εντυπωσίασε η αγάπη που έδειχνε η Σταργκερλ στους συνανθρώπους τους.
      
Καλό φάνηκε το βιβλίο στην Αγγελική και πολύ ικανοποιητικό το τέλος του. Ο Λίο ήταν πολύ εκνευριστικός , αφού ήθελε να αλλάξει την Σταργκερλ , όταν διαπίστωσε πόσο διαφορετικοί ήταν μεταξύ τους. Δεν μπορούσε να αποδεχτεί το πόσο ιδιαίτερη ήταν. Και αυτή ξεχώρισε την φυσιογνωμία του Άρτσι και της άρεσαν πολύ τα ανώνυμα δωράκια της Σταργκερλ! Ο Χρήστος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην παρουσία της Σταργκερλ στην  εκπομπή του Λίο και αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν ότι το βιβλίο άρχισε και τελείωσε με το περιστατικό με τη γραβάτα. Στο Σωτήρη έκανε μεγάλη εντύπωση πόσο σύγχρονη ήταν η ιστορία του βιβλίου, πράγμα που το έκανε πολύ ενδιαφέρον. Θα ήθελε να ήταν διαφορετική η εξέλιξη στο διαγωνισμό ρητορικής – να είχε χάσει η Στάργκερλ. Στο Διονύση άρεσε το ότι τα γεγονότα διαδραματίζονται σε ένα αμερικανικό σχολείο- βρήκε ενδιαφέρουσα την παρουσίαση του- ενώ ξεχώρισε τις σκηνές που εκτυλίσσονταν στην έρημο. Επιπλέον, του άρεσε η σχέση ανάμεσα στους δυο φίλους, τον Λίο και τον Κέβιν, που , αν και διαφορετικοί , ήταν πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους. Τέλος, ο Δημήτρης μας είπε ότι αυτό που έκανε ενδιαφέρον το βιβλίο ήταν το θέμα του, δηλ. η αναφορά στη διαφορετικότητα. Τα μηνύματα του βιβλίου περνούσαν χωρίς διδακτισμό, ενώ αρκετές σκηνές ήταν σουρεαλιστικές. Η Σταργκερλ ήταν ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας.



           Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της διαφορετικότητας. Οι ξεχωριστοί άνθρωποι δε γίνονται πάντα αποδεκτοί. Οι κοινωνικές συμβάσεις τους  αναγκάζουν να περιορίζουν τον αυθορμητισμό τους και να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τη ζωή μας και να δεχτούμε στη ζωή  μας ένα τόσο διαφορετικό άτομο, όπως ήταν η Σταργκερλ, που δρούσε με αθωότητα, απόλυτη ειλικρίνεια και αντισυμβατικότητα. Παράλληλα, συζητήσαμε το ότι εμείς οι άνθρωποι, θέλουμε να αλλάζουμε τους φίλους και τους συντρόφους μας, να τους προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα. Τελικός βαθμός του βιβλίου 9!
Και μετά τη συζήτηση κόψαμε την πίτα μας! Τυχερή ήταν η Στέλλα και το δώρο της λέσχης ήταν ένα πρωτότυπο γκάτζετ - ένας σελιδοδείκτης ανθρωπάκι με φως για νυχτερινές αναγνώσεις!
Το επόμενο βιβλίο μας είναι «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» του Γκάαρντερ Γιοστέιν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: