Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΕΓΩ είμαι το κακό...."Before the fall"


Η ταινία Before the fall αναφέρεται στην ύπαρξη των Ακαδημιών Πολέμου που είχε ιδρύσει ο Χίτλερ τα οποία προετοίμαζαν τους επόμενους ηγέτες της Γερμανίας. Εκεί, κατόπιν σκληρής εξαετούς φοίτησης, οι απόφοιτοι προωθούνταν στα πανεπιστήμια ή στον στρατό. Για τους αριστούχους της σχολής, το επόμενο βήμα ήταν η εκπαίδευση στα Κάστρα του Τάγματος, όπου η εκπαίδευση ήταν σκληρή έως βάναυση, με αποκορύφωμα στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά. Όταν πια αποφοιτούσαν από τις στρατιωτικές σχολές, οι πιο ικανοί και φανατικοί Ναζί προορίζονταν για την επάνδρωση των διοικητικών θέσεων στα επίλεκτα τμήματα των Ες Ες, που ήταν οι πραιτοριανοί και η ελίτ του ναζιστικού καθεστώτος.




Η ταινία που παρακολουθήσαμε σήμερα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πιστεύω πως μας έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε στη ναζιστική Γερμανία. Το θέαμα , η δράση, και η συγκίνηση που μας πρόσφερε είναι κάτι που δε συναντάς σε οποιαδήποτε ταινία.  Η ωραιότερη σκηνή ήταν για μένα το σημείο στο οποίο ο ήρωας εγκαταλείπει κρυφά το σπίτι του. Σε αυτό το σημείο ο σεναριογράφος θέλει να μας πει πώς δεν πρέπει να αφήνουμε τα όνειρα μας απραγματοποίητα.
Σωτήρης Μπόντε, Γ3



Η ταινία παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο τον τρόπο επιλογής των μαθητών της Σχολής - λεπτομερής εξέταση των υποψήφιων και αυστηρός έλεγχος τήρησης των κριτηρίων εισαγωγής τους σε αυτή, σκληρή εκπαίδευση, άσκηση ψυχολογικής βίας κ.α. Στην ταινία, πρωταγωνιστές είναι δυο παιδιά από τελείως διαφορετικά κοινωνικά στρώματα:  ο νεαρός γιος του στρατηγού Στερν, που αποδεικνύεται ένα παιδί με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κλίση στη συγγραφή, ο οποίος φτάνει να απορρίψει τη θεωρία του ναζισμού ανακαλύπτοντας το κακό που υποκρύπτει, πέρα από τα ωραία λόγια και τις θεωρίες και ο εικοσιπεντάχρονος Φρίντριχ , ένα αγόρι που προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια και φτάνει στη στρατιωτική σχολή εξαιτίας των ικανοτήτων του στο μποξ.Η φιλική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο νέους βοηθάει και τους δύο να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και να αντιληφθούν τι συμβαίνει γύρω τους και ο καθένας να το αντιμετωπίσει με το δικό του τρόπο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.





Δεν υπάρχουν σχόλια: