Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Gotta find out who im meant to be (Sing Street )

Η ταινία που είδαμε μας μετέφερε στο Δουβλίνο της δεκαετίας του 1980.  Ο Κόνορ, ο πρωταγωνιστής, επηρεασμένος από τα πρώτα μουσικά βίντεο που εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και εξαιτίας του έρωτα του για τη Ραφίνα, αποφασίζει να φτιάξει μια μπάντα και να γυρίσει βιντεκλίπ. Η ταινία δεν είναι μια κλασσική ερωτική ιστορία, αφού θίγονται πολλά θέματα- ενδοσχολική βία, οικογενειακές σχέσεις, γονεϊκή αγάπη, αναζήτηση της εφηβικής ταυτότητας, το κυνήγι των νεανικών ονείρων.  Ο τσαμπουκάς συμμαθητής , που ο ήρωας τον αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, ο συντηρητικός, αδιάλλακτος διευθυντής που προσπαθεί να επιβάλλει τη θέληση του στο μαθητή, αλλά εκείνος τον αντιμετωπίζει με ωριμότητα και ευγένεια, η αγάπη ανάμεσα στα δυο αδέρφια και η απλόχερη στήριξη του ενός στον άλλο, τα οικογενειακά προβλήματα που δεν αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση των ονείρων του Κόνορ – δε βρίσκει ως δικαιολογία τις δυσκολίες της ζωής του για να παρατήσει το όνειρο του ούτε και μεμψιμοιρεί . Μια ταινία για τον εφηβικό ρομαντισμό και για τα νεανικά όνειρα στα οποία το μέλλον είναι ανοιχτό!


Υπάρχουν διάφορες ιστορίες -  ιστορίες  αγάπης , πραγματοποίησης των  ονείρων σου , οικογενειακές ιστορίες, ιστορίες για το πως να " εντυπωσιάσεις " μια κοπέλα και άλλες πολλές- αλλά πιστεύω ότι αυτή κατά κάποιο τρόπο συνδυάζει όλες αυτές τις ιστορίες. Ένα αγόρι αναγκαστικά αλλάζει σχολείο λόγω των οικονομικών προβλημάτων στην οικογένεια του . Απέναντι από το σχολείο του μένει ένα κορίτσι και μόλις την βλέπει αρχίζει να νιώθει διάφορα συναισθήματα για αυτήν . Η κοπέλα αυτή θέλει να γίνει μοντέλο και όνειρο της είναι να πάει στο Λονδίνο από το Δουβλίνο και να κάνει αυτό το επάγγελμα . Το αγόρι μετά από συζήτηση μεταξύ τους ,της είπε ότι ήταν τραγουδιστής στο συγκρότημα του ( επειδή τραγουδούσε και έγραφε στίχους ) και της προτείνει να παίξει στο βίντεοκλιπ του . Η κοπέλα δέχεται . Τότε κάνει ότι μπορεί για να φτιάξει μια μπαντα το συντομότερο δυνατόν. Μετά από ελάχιστη προσπάθεια βρίσκει την μπαντα του και γράφουν πέντε τραγούδια . Στο τέλος καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους .


Η υπόθεση της ταινίας που παρακολουθήσαμε αφορά έναν έφηβο, τον Κονορ, ο οποίος παρόλο που έχει κάποια προβλήματα στο σπίτι, προσπαθεί να είναι άριστος στο σχολείο. Σύντομα όλα αυτά θα αλλάξουν και η ζωή του θα πάρει νέα τροπή. Γιατί το λέω αυτό; Σε λίγο καιρό θα μεταφερθεί σε άλλο σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων που έχει η οικογένειά του. Στην αρχή θα αντιμετωπίσει προβλήματα,για παράδειγμα δέχεται παρενοχλήσεις από τον συμμαθητή του Μπάρυ. Θα καταφέρει όμως να προσαρμοστεί έστω και δύσκολα και θα φτιάξει ένα γκρουπ στο οποίο θα παίζουν μουσική πλαισιωνοντας το με βιντεοκλίπ. Ένας από τους λόγους που το έκανε ήταν για να πείσει την Ραφήνα να.συμμετέχει σε αυτό. Της έκανε πρόταση και εκείνη την αποδέχτηκε. Η Ραφήνα, μια όμορφη κοπέλα, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη από τον Κονορ, για δικούς της λόγους έχει σταματήσει το σχολείο και θέλει να πάει στο Λονδίνο να ασχοληθεί με το μοντελινγκ. Δυστυχώς, στο σπίτι του Κονορ οι γονείς του δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, με τα αδέρφια του, την Ανν και τον Μπράντον, είναι πολύ ενωμένος και ο αδερφός του τον βοηθάει με το γκρουπ. Οι γονείς του τελικά χωρίζουν και ο Κονορ αποφασίζει να ζήσει το όνειρό του φεύγοντας μαζί με τη Ραφήνα στο Λονδίνο.
Χρυσοβαλάντω Αυγενάκη, Γ1

Η ταινία αυτή μου έκανε μεγάλη εντύπωση . Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι οι γονείς του αγοριού δεν θέλουν να συνεχίσουν να μοιράζονται την ιδία ζωή αλλά δεν μπορούν να χωρίσουν, γιατί η καθολική εκκλησία απαγορεύει το διαζύγιο . ‘Ένα άλλο θέμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πάρα πολλοί μαθητές στο σχολείο του νεαρού Κόνορ ήταν καπνιστές. ‘Ήταν μια υπέροχη ταινία που μας έδειξε τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας , αναφέρθηκε στη θρησκεία, στην οικογένεια και μας έμαθε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι αλλά υπάρχουν καλύτερες αλλά και χειρότερες κοινωνίες .
Λάουρα Ραμόλι, Γ4


Δεν υπάρχουν σχόλια: