Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Καλλιτεχνώντας (σ)τη βιβλιοθήκη!


Στο σχολείο μας υπάρχει βιβλιοθήκη-ξέρετε από εκείνες που έκλεισαν το 2010..- και ευτυχώς εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών του σχολείου, που θέλουν η βιβλιοθήκη να είναι ανοιχτή και να λειτουργεί ουσιαστικά, με δανεισμό και προβολές στο χώρο της.
Η βιβλιοθήκη μας, λοιπόν, εξωτερικά ήταν πολύ άχαρη-ένα τσιμεντένιο οικοδόμημα ,μια αίθουσα στο ισόγειο του σχολικού κτηρίου.
Σκεφτήκαμε λοιπόν με τους καλλιτέχνες της λέσχης Ανάγνωσης της Γ Γυμνασίου, Μάριο και Χάρη Αυγουλλά και την ουσιαστική σύμπραξη της μαθήτριας του Γ1 Εύας Αλευροφά να ομορφύνουμε το χώρο. Και επειδή ο χώρος αφορά τη βιβλιοθήκη διαλέξαμε να απεικονίσουμε τον Καβάφη. Και να μη μείνουμε μόνο στην απεικόνιση του, αλλά δίπλα στην εικόνα του να γράψουμε και το ποίημα του  «Όσο μπορείς»,που υπάρχει και στο βιβλίο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου . Τα ποίημα το αγάπησαν πολύ οι μαθητές, όταν το διδάχτηκαν φέτος, και γι αυτό διάλεξαν το πρόσωπο του Καβάφη, όταν συζητήσαμε για το ποιος γνωστός συγγραφέας ή ποιητής θα μπορούσε να απεικονιστεί.Έτσι πρότειναν να γράψουμε και το ποίημα του!



Τα παιδιά θυσίασαν ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους και πέρασαν ώρες του Σαββατοκύριακου ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας ελεύθερα στον εξωτερικό χώρο. Τα παιδιά δεν έμεινα μόνο στο αρχικό σχέδιο αλλά έφτιαξαν και δικές τους καλλιτεχνικές απεικονίσεις και άλλαξαν το χώρο! Βιβλία σκάλα προς τη γνώση και βιβλία που ελευθερώνουν τις ιδέες και ταξιδεύουν το μυαλό.


 Η δημιουργικότητα των μαθητών δεν περιορίζεται στο στενό γνωστικό χώρο. Εκφράζεται και με ποικίλους άλλους τρόπους.Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που αποχαιρετούν το σχολείο αφήνοντας παρακαταθήκη τα έργα τους!! Μακάρι να βρεθούν άξιοι συνεχιστές τους και του χρόνου να προβούμε και σε άλλες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: