Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

«Είσαι ο καπετάνιος του πεπρωμένου σου και ο αφέντης της ψυχής σου», Invictus


«Είσαι ο καπετάνιος του πεπρωμένου σου και ο αφέντης της ψυχής σου»
Ένα πολύ όμορφο και αισιόδοξο μήνυμα για να κλείσει η χρονιά. Η ταινία που είδαμε χτες ήταν πολύ ωραία και μας έδειχνε τον χαρακτήρα και τη δράση ενός σημαντικού προσώπου , του Νέλσονα Μαντέλα. Ο Μαντέλα έχει καταφέρει πολλά πράγματα και έχει ωφελήσει τον κόσμο του σήμερα.
Η ταινία παρουσίασε τον χαρακτήρα του . Η φράση του «Για τον Μαντέλα κανείς δεν είναι αόρατος», ήταν φράση προς παραδειγματισμό.
Η ταινία μας πέρασε και πολλά αντιρατσιστικά μηνύματα , σημαντικά για τη ζωή μας και την κοινωνία. Πολλές και οι εικόνες της ταινίας που θα μπορούσαμ ένα απομονώσουμε και να συζητήσουμε. Ήταν πολύ καλή!

Εύα Αλευροφά, Γ1



Η ταινία που είδαμε χτες αν και αργή για τα γούστα μου, ήταν πολύ καλή. Αυτό που θα μου μείνει είναι τα τελευταία λόγια του Μαντέλα που είναι απόσπασμα του ποιήματος που σημάδεψε τη ζωή του. Γενικότερα θα ήθελα να έχει περισσότερη δράση και αγωνία για το τι θα συμβεί.
Μαρία Χόνδρου, Γ6




Ύστερα από 27 χρόνια εγκλεισμού σε ένα μικρό κελί, ο Nelson Mandela (Morgan Freeman) αποφυλακίζεται και εκλέγεται πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, στην αρχή της μετα-apartheid εποχής. Η μεγαλύτερη του ανησυχία είναι το νέο καθεστώς να μην έχει κανένα απολύτως κοινό με το προηγούμενο. Οι λευκοί περιμένουν τον παραμερισμό τους και οι μαύροι ελπίζουν το ίδιο. Όμως ο Mandela θέλει και τους δυο να ζήσουν αρμονικά και να φτιάξουν ένα δυνατό και ειρηνικό κράτος. Το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Rugby που θα λάβει χώρα στη Νότιο Αφρική τον εμπνέει. Οι Springboks, όπως λέγεται αλλιώς η εθνική ομάδα, είναι το καμάρι των λευκών και 'κόκκινο πανί' για τους μαύρους. Αν όμως, με το σωστό χειρισμό, η ομάδα πάει καλά, τότε, ίσως όλοι να την υποστηρίξουν. Με την συμβολή του αρχηγού Francois Pienaar (Matt Damon) και το μεράκι του Nelson Mandela τα πάντα είναι πιθανά...


Η ταινία που είδαμε χτες ήταν μια ταινία ενάντια στο ρατσισμό, ενώ συγχρόνως παρουσίαζε και την ελπίδα μιας καινούριας κοινωνίας, μιας κοινωνίας βασισμένης στη δικαιοσύνη και την συνύπαρξη λευκών και μαύρων. Ο Μαντέλα, σύμβολο του αγώνα ενάντια στην διαφορετικότητα, πίστεψε ότι ο αθλητισμός μπορεί να ενώσει τους ανθρώπους και να καταργήσει τα σύνορα μεταξύ τους. Η ευστροφία του και οι ηγετικές του ικανότητες παρουσιάζονται εύστοχα και η ταινία εστιάζει στον τρόπο διαχείρισης δύσκολων θεμάτων από τον ηγέτη αυτό. Μάλλον αργή για τα γούστα των μαθητών μας, δεν ενθουσίασε το κοινό. Ωστόσο, τα λόγια του ποιήματος αποτελούν ένα ωραίο μήνυμα για κάθε αποδέκτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: