Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η βία γεννάει τη βία, American History X


Είναι αναμφίβολα η καλύτερη ταινία που έχει προβληθεί στη λέσχη για να μην αναφερθώ σε προσωπικό επίπεδο που δε με συγκινούν πολύ οι κοινωνικές ταινίες. Ήταν βαθιά συγκινητική και το τέλος ήταν ανατρεπτικό σε σημείο που κάποιος μένει με ανοιχτό το στόμα. Επίσης αυτή η εναλλαγή του χρώματος μαρτυρώντας τη χρονική περίοδο κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου και να με κάνει να μη βαρεθώ. Τα μηνύματα ήταν τόσα πολλά. Καταιγισμός μηνυμάτων. Απορώ πως κάποιος πηγαίνει σπίτι του μετά από αυτή την ταινία. Αυτή η ταινία είχε το ρόλο ενός καθηγητή για μένα. Κατάφερε να με διδάξει πράγματα που το μυαλό μου δεν είχε φανταστεί ποτέ. Με δίδαξε ότι το μίσος είναι βαρύ. Ότι η βία τελικά μόνο βία φέρνει και το κυριότερο ότι η ζωή είναι μικρή για να είμαστε θυμωμένοι. Αναμφισβήτητα θα την πρότεινα στον οποιονδήποτε.
Μάριος Αυγουλλάς, Γ1




Θα μπορούσαμε ένα πούμε πολλά γι αυτή την  ταινία , αλλά πιστεύω ότι και μόνο το γεγονός ότι μετά το τέλος της ταινίας για να ξεκινήσει η καθιερωμένη συζήτηση σχετικά με την ταινία χρειάστηκε να περιμένουμε κάποια λεπτά. Αξιοθαύμαστο ήταν επίσης το γεγονός ότι η ταινία είχε αφήσει τα στίγματα της στα πρόσωπα μας με διαφορετικό τρόπο στον καθένα. Δάκρυα σε κάποιους, νευρικότητα σε άλλους, χαμόγελο σε μένα. Ήμουν και είμαι πολύ χαρούμενη που είδα αυτή την ταινία και ξέρω πως αυτά που άκουσα σήμερα δε θα τα ξεχάσω αλλά θα μείνουν στο υποσυνείδητο μου. Από την ταινία αυτή εγώ προσωπικά έμαθα πράγματα. Τα μηνύματα που πέρασε ήταν πολλά: μηνύματα για τη βία, το ρατσισμό αλλά ακόμη για τους ανθρώπους που θέτουμε ως παράδειγμα και παράλληλα τις ιδεολογίες  που πιστεύουμε. Η ταινία είναι μια εκπληκτική ταινία που δεν έπαψε να με συγκλονίζει ως το τελευταίο της λεπτό. Είναι η αγαπημένη μου ταινία ως τώρα και κάτι μου λέει πως αυτό θα αργήσει να αλλάξει.
Εύα Αλευροφά, Γ1



Η ταινία ήταν πολύ συγκινητική και από τις καλύτερες που έχουμε δει ,πράγμα που φάνηκε και από ότι ακολούθησε την ταινία. Ταινίες αντιρατσιστικού περιεχομένου έχουμε δει πολλές, άλλα σαν αυτή καμιά. Ειδικότερα το τέλος ήταν τόσο γρήγορο και καθηλωτικό μαζί! Η ταινία έθιγε με σαφώς βίαιο και ώμο τρόπο το θέμα των συμμοριών της Αμερικής και των ανταγωνισμό «άσπρων»-«μαύρων», ο οποίος έχει προκαλέσει πάρα πολλά θύματα. Μου έμεινε ιδιαίτερα η σκηνή της εισβολής της συμμορίας στο κατάστημα, καθώς είδαμε την ωμή βία που ασκούσαν οι " άσπροι" στους " ξένους",την οποία οι ίδιοι την θεωρούσαν ως το πιο φυσιολογικό στον κόσμο λόγω των αερολογιών τους, όπως πχ ότι τους κλέβουν τις δουλειές, ότι είναι λαθραίοι κ.λ.π. Στην πραγματικότητα οι πράξεις τους ήταν παράλογες και παράνομες και όχι οι πράξεις των " ξένων ". Ακόμα μου άρεσε πολύ η φράση της ταινίας :" Η ζωή είναι πολύ μικρή, για να σαι διαρκώς τσαντισμένος " , καθώς θα πρέπει να είσαι χαρούμενος κι όχι θυμωμένος με αυτά που σου προσφέρει η μικρή , αλλά όμορφη ζωή σου. Επιπλέον θα ήθελα να σταθώ στην τελευταία σκηνή ,η οποία έδειξε πως για κάποια επιπόλαια λάθη του παρελθόντος , για τα οποία μπορεί και να έχεις μετανιώσει ,μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να αλλάξουν όλα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε βέβαια και την φράση :" το μίσος είναι βάρος ", βάρος που μπορεί και να σε σκοτώσει!
Παναγιώτης Δικταπανίδης, Γ1




Τη σημερινή ταινία κατά τη γνώμη μου πιστεύω πως πρέπει να την δουν όλοι , γιατί περνά πολλά μηνύματα σε όλους ..στον καθένα βέβαια κάτι το διαφορετικό ! Σε όλη την διάρκεια της ταινίας οι σκηνές ήταν σοκαριστικές ..ειδικά η τελευταία! Μέσα από αυτήν την ταινία πιστεύω πως όλοι μάθαμε κάτι. Πως η βία φέρνει βία , πως δεν πρέπει να μισούμε τον συνάνθρωπο μας και τον καθένα που βρίσκεται έξω σε αυτή την κοινωνία! Είναι άσχημο ο κάθε άνθρωπος να μην έχει την δίκη του κρίση και να κάνει ότι του λέει η "μάζα" . Ακόμη για να μην πέφτουμε εύκολα θυμάται προπαγάνδας όπως έκανε και ο πρωταγωνιστής θα πρέπει ναι μεν να είμαστε μορφωμένοι αλλά και να μην επηρεαζόμαστε από τα πάντα που βλέπουμε και ακούμε! Πιστεύω πως ήταν μια καλή ταινία -μια από τις καλύτερες που έχουμε δει!
Δημήτρα Κώστογλου, Γ3





Η ταινία ήταν μια δυνατή ταινία . Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι προκειμένου οι νέοι να γίνουν μέλη αυτών των ναζιστικών οργανώσεων χρησιμοποιήθηκε η έννοια της πατρίδας. Ο εθνικισμός αποτελούσε πάντα ένα αίτιο ρατσισμού στην κοινωνία και πάντα επιδρά στους ανθρώπους –καθότι συναισθηματικά φορτισμένη λέξη.
Γιώργος Χόνδρος, 





Δεν υπάρχουν σχόλια: