Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ατίθασες(Mustang)

Η ταινία που είδαμε αναφερόταν σε πέντε ορφανά κορίτσια που ζουν με το θείο και τη γιαγιά τους σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας. Ο θείος και η γιαγιά επηρεάζονται από τα λόγια και την κριτική των υπολοίπων στο χωριό σχετικά με μια πράξη των κοριτσιών (να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και  να παίξουν με τους συμμαθητές τους στην παραλία την τελευταία μέρα του σχολείου). Τα κορίτσια κλειδώνονται στο σπίτι , καταπιέζονται και οδηγούνται στο γάμο διότι οι πράξεις τους θεωρήθηκαν ανήθικες και ντροπιαστικές. Εκτός από μία , όλες οι άλλες βρίσκουν με κάποιο τρόπο μια λύση. Η μεγαλύτερη αδερφή παντρεύεται αυτόν που αγαπά, η μεσαία οδηγείται στην αυτοκτονία και οι δυο μικρότερες το σκάνε από το σπίτι και πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να βρουν τη δασκάλα τους που ζει εκεί.
Οι άντρες της ταινίας έχουν αντιθέσεις στη συμπεριφορά τους.  Ο θείος Ερόλ και ο Γιασίν έχουν εντελώς αντίθετη συμπεριφορά. Ενώ ο θείος είναι αυστηρός και ασκεί βία για να προστατεύσει την τιμή των κοριτσιών, ο Γιασίν βοηθάει τα κορίτσια να σωθούν και να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη. Άλλη μια αντίθεση υπάρχει στη στάση της γιαγιάς και δασκάλας . Η γιαγιά καταπιέζει τα κορίτσια και περιορίζει την ελευθερία τους , ενώ η δασκάλα τις φιλοξενεί και δεν τις κατηγορεί για τη συμπεριφορά τους.
Τέλος πιστεύω πως η ταινία αυτή δεν εκφράζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη χώρα ή θρησκεία , αλλά σκοπός της είναι να ευαισθητοποιηθούν οι θεατές σχετικά με την ελευθερία του ατόμου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ραιφέ Κοτζαογλάν, Γ2






Την συγκεκριμένη ταινία θα την πρότεινα να την δουν, διότι είναι αναγκαίο όλοι να γνωρίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών στις κλειστές κοινωνίες. Επιπλέον , πιστεύω πως μετά από αυτήν την ταινία θα πρέπει να αγνοώ την γνώμη των άλλων για εμένα αφού όλοι θα έχουν ένα άσχημο λόγο να πουν. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να έχω άποψη και προσωπική ελευθερία ...!!!
Νεφέλη Καματερού, Γ2






Η ταινία που είδαμε μου άρεσε πάρα πολύ ,γιατί έδειχνε μια άλλη ζωή τελείως διαφορετική από την δική μας. Επίσης έδειχνε μια άλλη νοοτροπία. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι μπήκε κατευθείαν στο θέμα χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Ο ρόλος που με στιγμάτισε ήταν αυτός της μικρότερης αδελφής.
Μαρία Χόνδρου, Γ6




Μια ταινία για το πέρασμα από την εφηβεία στη βίαιη ενηλικίωση, την αδερφική αγάπη , την καταπίεση της κλειστής κοινωνίας και τα μυστικά και ψέματα που κρύβει η κάθε οικογένεια. Μια ταινία για την πορεία του ατόμου προς την κατάκτηση της προσωπικής ελευθερίας. Καθεμιά από τις κοπέλες επιλέγει να φτάσει με το δικό της τρόπο σε αυτό το στόχο με μοναδική ίσως εξαίρεση τη δεύτερη στη σειρά κόρη. Η μικρότερη αδερφή είναι και το σύμβολο του ανθρώπου που παλεύει για την αποτίναξη των εμποδίων και την κατάκτηση της ελευθερίας της.




Δεν υπάρχουν σχόλια: