Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Το απαγορευμένο ποδήλατο (WADJDA)


Η ταινία που είδαμε χτες στην Κινηματογραφική Λέσχη ήταν "Το απαγορευμένο ποδήλατο" , μια ταινία γυρισμένη στη Σαουδική Αραβία. Η Γουάντζα είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει με τη δασκάλα μητέρα της σε τυπικό προάστιο του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο πατέρας της, τον οποίο υπεραγαπά, επισκέπτεται σπάνια, καθώς το γεγονός ότι δεν έχει διάδοχο τον έχει πείσει να ψάχνει για δεύτερη σύζυγο. Η μητέρα της, προσπαθεί να καταπιεί την προσβολή και τη ραγισμένη της καρδιά και να τον κερδίσει πίσω. Η Γουάντζα έχει άλλες άμυνες. Ακούει την ροκ μουσική της, περνάει μωβ κορδόνια στα μαύρα all star της και αντιστέκεται, από ένστικτο περισσότερο, στο μισογυνισμό του μουσουλμανικού της σχολείου θηλέων. Δε θα σταματήσει το παιχνίδι της στην αυλή, γιατί εμφανίστηκαν εργάτες στο απέναντι κτίριο. Δε θα φορέσει την μαντήλα που καλύπτει όλο της το πρόσωπο. Θα συνεχίσει να πουλάει τα βραχιολάκια που φτιάχνει μόνη της, θα κάνει αιματηρές οικονομίες, θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει ένα πράσινο ποδήλατο που έχει ερωτευθεί! Μ' αυτό θα μπορέσει να νικήσει επιτέλους τον παιδικό της φίλο Αμπντουλάχ, στην καθημερινή τους κόντρα του ποιος θα φτάσει πρώτος στο σχολείο. Μα δεν έχει ακούσει ποτέ αυτό το πεισμωμένα γελαστό κοριτσάκι ότι μόνο στα αγόρια επιτρέπονται οι ορθοπεταλιές;


Η ταινία που είδαμε στην Κινηματογραφική Λέσχη ήταν γυρισμένη στη Σαουδική Αραβία και ήταν ωραία και συναισθηματική. Η ταινία αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πράγματα για τη μουσουλμανική θρησκεία και να γνωρίσουμε τον τρόπο ζωής των κοριτσιών και γενικότερα των Μουσουλμάνων. Η Ουάζντα, η πρωταγωνίστρια μας δίδαξε να κυνηγάμε τους στόχους μας, καθώς έκανε τη διαφορά και ήταν η πρώτη ανάμεσα σε όλα τα κορίτσια που πήρε και έκανε ποδηλάτο παρόλο που ήταν απαγορευμένο. 
Από την ταινία αυτή θα κρατήσω ότι πρέπει να είμαστε γενναίοι και αποφασιστικοί , να έχουμε το θάρρος να αποκαλύπτουμε τις επιθυμίες μας και να αντιστεκόμαστε στην πλειοψηφία ή στα δεδομένα του τόπου και της εποχής μας.
Χριστιάννα Χανοπούλου , Γ6


Δεν υπάρχουν σχόλια: