Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Στη διαπασών - Λέσχη Ανάγνωσης Β Γυμνασίου


Tι καλύτερο από ένα Κυριακάτικο απόγευμα με τα παιδιά της Λέσχης Ανάγνωσης, να συζητάμε για τη Διαπασών του Βασίλη Παπαθεοδώρου και να ακούμε μουσική-όχι βέβαια στη διαπασών.
Ενθουσιασμένα όλα. Χαρακτηρισμοί: συναρπαστικό, υπέροχο, ενδιαφέρον, έντονο .
Τα θέματα που θίγει το βιβλίο και εντόπισαν τα παιδιά, πολλά: Σχολικός εκφοβισμός, παραπτωματική συμπεριφορά, εφηβικοί έρωτες, ρατσισμός, μουσική. Θέματα που άγγιξαν όλους.


Ο Αργύρης ενθουσιάστηκε με την πλοκή και τη μουσική.Ο  Χρήστος δήλωσε ότι ένιωσε απόλυτα ταυτισμένος με τον ήρωα, μόνο που αυτός έχει σαν καταφύγιο το μπάσκετ. Στην Ηλιάνα και στον Γιόβαν άρεσε το ότι το κάθε κεφάλαιο έχει και  τον τίτλο ενός τραγουδιού. Στην Αλίκη το ότι ο ήρωας στα δύσκολα καταφεύγει στη μουσική-αυτό άγγιξε όλα τα παιδιά. Στη Δομνίκη άρεσε η σχέση του με τη Λουίζα, στην Κάτια η ωριμότητα του Θανάση. Τα  παιδιά δήλωσαν ότι δεν τους άρεσε ο θάνατος της μητέρας του, τα περιστατικά βίας και οι ρατσιστικές εκδηλώσεις. Η Κατερίνα παρατήρησε ότι θα ήθελε ο Θανάσης να εκφράζει τα συναισθήματα του, ενώ η Μαριάννα δήλωσε ότι  της άρεσε η μεταστροφή στη συμπεριφορά  του.
Γενικά είναι ένα βιβλίο νεανικό, δυνατό, ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά, γραμμένο στη γλώσσα τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: