Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Imitation Game



Κυριακή απόγευμα και στο καθορισμένο ραντεβού μας με την Κινηματογραφική λέσχη του σχολείου παρακολουθήσαμε την ταινία  Imitation game.
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ με μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να σπάσει τον κωδικό του Enigma. Η μηχανή Enigma δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε για την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου σε καθημερινή βάση.
Η ταινία χωρίζεται σε τρία χρονικά επίπεδα: την εφηβεία του Τούρινγκ,  τα χρόνια του πολέμου και τη συμμετοχή του στη μυστική ομάδα αποκρυπτογράφησης και στα χρόνια λίγο πριν τν αυτοκτονία του.
Ο κεντρικός ήρωας , ο Άλαν Τούρινγκ, ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, διάνοια στον τομέα των μαθηματικών, ομοφυλόφιλος και εγωιστής κερδίζει τη συμπάθεια του θεατή που φτάνει στο τέλος να αγανακτήσει με τη μοίρα αυτού του ανθρώπου που η ανταμοιβή του για την προσφορά του στη νίκη της Αγγλίας ήταν ο διασυρμός του και η αυτοκτονία του.
Τα θέματα της ταινίας ήταν πολλά: η ιδιαιτερότητα του Τούρινγκ, η μοναξιά των διαφορετικών και ευφυών ανθρώπων καθώς  και η αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων από το κράτος.
Νομίζω ότι α λόγια του Τούρινγκ συμπυκνώνουν το νόημα της ταινίας:  «Οι άνθρωποι που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να τα καταφέρουν είναι ικανοί να κάνουν πράγματα που δε φαντάζεσαι»




Ακολουθεί η άποψη του Μανώλη:
Η ταινία που είδαμε ήταν πραγματικά αξιόλογη. Αν θα έπρεπε να αποκομίσω κάτι ως ηθικό δίδαγμα (αν και από την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή για κάποιους θα ήταν δύσκολο), θα έλεγα ότι αν είμαστε αφοσιωμένοι στους στόχους μας (στην προκειμένη περίπτωση όταν έχουμε εμμονές ), μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα. Μία ταινία η οποία μας προτρέπει στο να θέλουμε να είμαστε ο εαυτός μας και ότι η διαφορετικότητα οδηγεί στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις και στα πιο απρόσμενα επιτεύγματα.


Μανώλης Μαραγκός, Γ3



Δεν υπάρχουν σχόλια: