Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο



Δε σας άρεσε, δε σας άρεσε το βιβλίο και να πόσα θέματα βρήκατε και συζητάτε τώρα… αποφάνθηκε ο Μιλτιάδης ακούγοντας την ομάδα της λέσχης ανάγνωσης της Β Γυμνασίου να συζητά για το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο»!
Σήμερα λοιπόν συναντηθήκαμε με τα μέλη της λέσχης ανάγνωσης της Α Γυμνασίου για να συζητήσουμε το βιβλίο που διάβασαν. Ανάμεικτες οι εντυπώσεις. Τέλειο, βαρετό, φλύαρο, υπερβολικό, οικολογικό! Η Αγγελική βρήκε πολύ ενδιαφέρον το θέμα –επειδή της αρέσει πολύ η φύση και αγαπάει τα ζώα-αλλά δεν την ενθουσίασε η πλοκή  και η εξέλιξη της ιστορίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αρετή που της άρεσε πολύ το θέμα γιατί λατρεύει τα φλαμίνγκο –και μας έφερε μάλιστα και μια πολύ ωραία ζωγραφιά!- αλλά το βιβλίο το βρήκε μέτριο. Η Σοφία βρήκε βαρετό το βιβλίο γιατί δεν την ενδιαφέρει το θέμα της οικολογίας και βρήκε πολύ απλή τη γραφή. Με τη Σοφία συμφώνησε και η Κατερίνα που το θεώρησε πολύ υπερβολικό και δεν της άρεσε πολύ.
Αντίθετα, η Μαρία βρήκε ΤΕΛΕΙΟ όπως μας είπε και το βιβλίο και τον τρόπο γραφής και της άρεσε ιδιαιτέρως ο ρόλος της μάγισσας! Ενδιαφέρον και διόλου βαρετό το βρήκε και ο Μιλτιάδης , ο οποίος δεν ήθελε να του αποκαλύψουμε πάρα πολλά, γιατί δεν είχε προλάβει να το τελειώσει. Στη Δήμητρα άρεσε πολύ γιατί ανέδειξε ένα τόσο σπουδαίο πρόβλημα όπως αυτό της οικολογικής καταστροφής.
Στον Γιόβαν δεν άρεσε καθόλου ούτε το θέμα του βιβλίου οπότε δεν ολοκλήρωσε την ανάγνωση. Θεώρησε ότι δεν είχε εκπλήξεις , ήταν πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη. Η Ηλιάνα βρήκε συμπαθητικό το βιβλίο,  αλλά ενθουσιάστηκε κυρίως από την εικονογράφηση που ανέδειξε το θέμα. (Η εικονογράφηση άρεσε σε όλους πάρα πολύ και όλοι διάλεξαν τη σελίδα που τους άρεσε περισσότερο.) Κατά τα άλλα δεν της τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Η Μαριάννα πάλι  τρόμαξε από την υπερβολή στην εξέλιξη της υπόθεσης (εισβολή νυχτερίδων, φίδια ) αλλά της άρεσε πολύ το θέμα γιατί αγαπά την οικολογία . Τον Αργύρη πάλι τον εντυπωσίασε η σκηνή με το φίδι στη μπανιέρα!


Τα μέλη της λέσχης με το βιβλίο μας!



Μετά τις τοποθετήσεις των παιδιών για το βιβλίο συζητήσαμε γενικά για τα θέματα που θίγει και διαπιστώσαμε ότι παρόλο που η συνολική εικόνα ήταν ότι δεν ξετρελαθήκαμε με αυτό, τα θέματα του ήταν πολλά και σήκωναν πολλή συζήτηση. Ποιος ήταν ο ρόλος των παιδιών των πλούσιων οικογενειών – τα παιδιά ήταν αυτά που τόλμησαν να αγνοήσουν την απαγόρευση των γονιών τους και να κάνουν παρέα, είναι αυτά που δε φοβούνται να γνωρίσουν το διαφορετικό, να πλησιάσουν τη «μάγισσα», είναι αυτά που δοκιμάζουν το καινούριο.
Η μάγισσα, η απόκοσμη αυτή φιγούρα που συμβολίζει το διαφορετικό στην κοινότητα , το άγνωστο. Κι όπως όλοι ξέρουμε ο κόσμος φοβάται το άγνωστο, το ξένο προς αυτόν, οτιδήποτε δεν του μοιάζει.
Η απεργία των φλαμίνγκο-τα πουλιά που βρίσκουν αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν και να διεκδικήσουν την κατοικία τους, το φαγητό τους , την περιοχή που αναπαράγονταν.
Η φύση που αποδεικνύεται πιο δυνατή από τον άνθρωπο που ανόητα πιστεύει ότι θα τη χαλιναγωγήσει και θα την εκμεταλλευτεί. Αυτό φάνηκε και με την επίθεση των αρουραίων, των νυχτερίδων και των φιδιών στην πόλη. Η οικολογική αλυσίδα έχει κάποιο λόγο ύπαρξης, δεν μπορούμε να την παραβιάσουμε διότι θα δεχτούμε τις συνέπειες.
Οι κάτοικοι της πόλης με τις ασυμφωνίες τους, την ανικανότητα τους να συζητήσουν και να συμφωνήσουν έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Μοναδική εξαίρεση ο Μορίς, ο δήμαρχος,  που νοιάζεται αληθινά και την πόλη και τους κατοίκους σε αντίθεση με τους δυο πλούσιους που αλληλοϋποστηρίζονται προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πόλη και έχουν κέρδη. Η εξαγορά ψήφων, ένα θλιβερό φαινόμενο που θα πρέπει αν μας προβληματίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε και τη δική μας κοινωνία.
Και γιατί ο τίτλος να είναι η λευκή απεργία; Η Μαριάννα έδωσε τη δική της απάντηση :το χρώμα τους ξεθώριαζε,  προκειμένου να μοιάσει στο νέο φυσικό περιβάλλον, να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Φύση, ανεργία, διαφορετικότητα, πολιτικές δολοπλοκίες, αστυνομική υπόθεση το βιβλίο τα είχε όλα. Τελικά μήπως δεν ήταν τόσο βαρετό όσο πιστέψαμε στην αρχή;  

Οι μαθητές μας τέλος διατύπωσαν μια σειρά ερωτήσεων προς τον συγγραφέα και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του!


Δεν υπάρχουν σχόλια: