Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

«Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες». Βολταίρος


Πιστεύω ότι αυτά τα λόγια του Βολταίρου ήταν είναι και θα είναι επίκαιρα , διότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα θελήσουν να καταργήσουν ένα από τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι άλλο από την ελεύθερη έκφραση. Η άποψη μου είναι ότι εάν ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που θέλει στην ουσία δεν είναι ελεύθερος. Επίσης η ελεύθερη έκφραση δεν είναι κάποια ομάδα να την υποστηρίζουμε όποτε μας συμφέρει, δηλαδή ένα κάποιος λέει πράγματα που δεν σου αρέσουν δεν έχεις δικαίωμα να του κλείσεις το στόμα. Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω τα εξής: αρκετοί πιστεύουν ότι η ελεύθερη έκφραση αποτελεί απλά ένα προνόμιο της δημοκρατίας. Διαφωνώ απόλυτα με αυτή την άποψη διότι πιστεύω ότι η ελεύθερη έκφραση δεν αποτελεί απλώς ένα προνόμιο της δημοκρατίας, είναι η ίδια η δημοκρατία! Εάν καταπατηθεί αυτό το δικαίωμα , καταπατείται και η δημοκρατία.
Δημήτρης Φρούντζας, Γ6






Ένα από τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου είναι η ελευθέρια σκέψης και έκφρασης .Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις και τα πιστεύω του δημόσια. Ασφαλώς όμως δεν θα πρέπει να παραβιάζει την προσωπική ελευθερία του άλλου.  Κατά την άποψη μου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας θα έπρεπε να ζουν μονοιασμένοι , να σέβονται ο ένας τον άλλον και να μη χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως αφορμή για τα εγκλήματα τους.
Γιάννης Χατζηπυλιώτης, Γ6




Τα λόγια του Βολταίρου είναι επίκαιρα διότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να σκέπτεται και να εκφράζεται ελεύθερα. Γι αυτό το δικαίωμα άνθρωποι έχουν δώσει αγώνες με τίμημα τη ζωή τους. Μετά τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι όπως φαίνεται ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μη φοβηθεί και να μη σκύψει το κεφάλι σε κάποιους που μας θέλουν άβουλα πλάσματα στα χέρια τους για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Είμαστε άνθρωποι με σκέψη και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει!.
Λευτέρης Χατζηνικολάου, Γ6




Τα λόγια του Βολταίρου πιστεύω πως έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα που συνέβησαν στη Γαλλία πρόσφατα διότι σε όλα τα συντάγματα όλων των κρατών υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Έτσι αυτό είναι ένα δικαίωμα το οποίο οι πρόγονοι μας πέρασαν πολλά για να μας το διασφαλίσουν και μείς σήμερα το καταργούμε για αδικαιολόγητους λόγους. Μπορεί να μην ταιριάζουν όλες οι γνώμες των ανθρώπων μεταξύ τους όμως όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γιατί στο μέλλον ίσως τύχει να πούμε τη γνώμη μας όμως αυτή γνώμη δεν αρέσει σε κάποιους τότε δε θα θέλαμε ο άλλος να μας βάλει το πιστόλι στον κρόταφο.

Ένι Χίντα, Γ6



(Τα παραπάνω κείμενα γράφτηκαν από τα παιδιά μετά από συζήτηση σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στη Γαλλία. Αφού τα παιδιά ενημερώθηκαν για το θέμα , σχολιάσαμε τις γελοιογραφίες που κυκλοφόρησαν και ακολούθως έγραψαν τα κείμενα.)






Δεν υπάρχουν σχόλια: