Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Χριστούγεννα με βιβλία!




Αποχαιρετάμε το 2014 με αναγνωστικές προτάσεις για εφήβους και μη.Βιβλία που διαβάσαμε ή θέλουμε να διαβάσουμε.Βιβλία για όλα τα γούστα:κοινωνικά, αστυνομικά, θέατρο, μυστηρίου. Όλο και κάποιος τίτλος θα σας συγκινήσει, θα τραβήξει την προσοχή σας! Καλά αναγνωστικά ταξίδια!



Το ημερολόγιο ενός δειλού
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
 Σύμφωνα με όσα λέει ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου αφορά σε δυο εφήβους, το Νίκο και τον Θοδωρή, το θύτη και το θύμα. Με φόντο ένα ιδιωτικό σχολείο ξετυλίγονται δυο πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις νίκης και ήττας, χαράς κι απόγνωσης, που διασταυρώνονται καθημερινά σε μια βάναυση ιστορία κακοποίησης, σε ένα διαρκή βασανισμό. Συμμαθητές και φίλοι, οικογένειες και καθηγητές γίνονται αργά ή γρήγορα μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών. Το ζήτημα είναι αν, ποιος και πότε θα αντιδράσει. Στο βιβλίο προσπάθησα να σκιαγραφήσω με παραστατικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις τις οποίες βιώνουν όλο και περισσότερα παιδιά. Ήθελα να είναι μια κατάδυση στην ψυχολογία των εφήβων, μια εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πτυχών του μυαλού τους και των συμπεριφορών τους, καθώς και να συνυπάρχουν στο κείμενο χιούμορ και πίκρα, όνειρα και προδοσία, φιλίες κι εγκατάλειψη, αποδοχή και περιθωριοποίηση. Τέλος σκόπευα να είναι μια αφήγηση που να μιλά για όλα εκείνα που όλοι μας έχουμε σκεφτεί, αλλά ντρεπόμαστε να τα ομολογήσουμε. Γνωρίζω ότι αυτή η θεματική στο βιβλίο έχει γίνει πολύ της μόδας, σχεδόν τετριμμένη, τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά επεδίωξα κατά κάποιον τρόπο μια κάποια διαφοροποίηση, γράφοντας και από τη μεριά του θύτη.



Δεκατρία γιατί
Συγγραφέας: Τζέι Άσερ
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Το βιβλίο «Δεκατρία γιατί» του πρωτοεμφανιζόμενου Αμερικανού συγγραφέα Τζέι Άσερ είναι ένα βαθύ, συγκινητικό και οδυνηρό βιβλίο για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν παιδιά και έφηβοι στην εποχή μας. Ένα βιβλίο αληθινό στις μικρολεπτομέρειές του, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η βαθιά κατανόηση της εφηβικής σύγχυσης σε όλες τις επίπονες παραλλαγές της μέσα από την αφήγηση της μικρής Χάννα η οποία αποφάσισε ξαφνικά να δώσει τέλος στη ζωή της.
Σε μια εποχή όπου οι σχέσεις παιδιών και εφήβων με τους γονείς, συνομηλίκους και άλλους βρίσκονται σε σύγχυση, αυτό το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό ελπίδας αλλά και εγχειρίδιο αυτογνωσίας, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που μας κρατούν από το να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και παράλληλα να στρέψει τους έφηβους προς μια ποικιλία χρήσιμων ιδεών και σκέψεων οι οποίες εγγυημένα εμψυχώνουν, προκαλούν, καλλιεργούν και παρηγορούν.





Η Αλίκη στην πόλη
Συγγραφέας : Αργυρώ Πιπίνη
H Aλίκη, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, ζει την προσωπική του κρίση μέσα στην οικονομική κρίση. Η Αλίκη στους δρόμους της πόλης μετά από έναν καβγά των γονιών της. Κρύο, παντού κρύο. Back to black. Με τη μουσική στ’ αυτιά και τα μάτια ορθάνοιχτα. Συναντά έναν άλλο κόσμο, συναντά τη μοίρα, το θαύμα και το τραύμα: αδέσποτοι άνθρωποι, αδέσποτα ζώα, φίλοι έτοιμοι να βοηθήσουν, εχθροί έτοιμοι για όλα. Help yourself. Παρέα με τον φίλο της τον Σταύρο κάνει τις δικές της ανακαλύψεις. Και μετρώντας τα ανοιχτά τραύματα της πόλης, προσπαθεί να κάνει το επόμενο βήμα και να αναμετρηθεί με τις δικές της πληγές.











Ζωή σαν ασανσέρ
Συγγραφέας : Φίλιππος Μανδηλαράς
Δύο άγνωστοι μεταξύ τους νέοι συναντιούνται για μια στιγμή κάτω από πολύ περίεργες συνθήκες και φιλιούνται – και είναι το πρώτο τους φιλί για τον καθένα τους. Χωρίζουν αμέσως και παραμένουν άγνωστοι μεταξύ τους. Έχουν προλάβει όμως να ερωτευτούν ο ένας τον άλλον – ο Στέλιος τη Χριστίνα και η Χριστίνα τον Στέλιο. Και οι δύο από προβληματικές οικογένειες και οι δύο στο κατώφλι της απόδρασης από την προβληματική τους οικογένεια. Η πρόωρα χαμένη Ammy Winehouse στοιχειώνει τη σχέση τους. Είναι ο συνδετικός κρίκος τους, αλλά δεν καταφέρνει αυτή να ενώσει τους ξέχωρους δρόμους τους. Ο συγγραφέας μπερδεύει τα μονοπάτια τους βάζοντάς τους να περάσουν ορισμένες δυσκολίες και άλλες τόσες εμπειρίες. Θα τους ενώσει όμως στο τέλος;









Μαξ
Συγγραφέας: Sarah Cohen-Scali
Μεταφραστής: Άννα Κοντολέων
Ο Μαξ γεννήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Λέμπενσμπορν»* στις 20 Απριλίου του 1936, ημέρα της επετείου των γενεθλίων του Φύρερ, σε ένα «χάιμ»: ένα μέρος όπου γυναίκες επιλεγμένες με κριτήριο την άρια καθαρότητα φέρνουν στον κόσμο παιδιά τα οποία θα «χαρίσουν» στον Φύρερ, έτσι ώστε να δημιουργήσει το μελλοντικό ανώτερο γερμανικό έθνος.

Από τη γέννησή του μέχρι τα 10 του χρόνια ο Μαξ αφηγείται τη ζωή του από το πρίσμα της ναζιστικής του ιδεολογίας, μιας ιδεολογίας ενσταλαγμένης μέσα του. Ονειρεύεται να πολεμήσει για τη χώρα του. Δεν έχει κανέναν προσωπικό συναισθηματικό δεσμό, βρίσκει απόλυτα φυσιολογικό να εξολοθρεύονται όσοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα άρια κριτήρια. Γι’ αυτόν οι απαχθέντες μικροί Πολωνοί είναι τυχεροί γιατί θα υιοθετηθούν από έναν ανώτερο λαό, οι γυναίκες που βιάζονται πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να αποδεχτούν ότι έχουν επιλεγεί για να κυοφορήσουν ένα παιδί της Άριας φυλής ...

Αλλά όταν συναντά τον Λούκας, ο οποίος είναι ξανθός με γαλανά μάτια και Εβραίος, οι πεποιθήσεις του κι ολόκληρος ο ψυχισμός του αρχίζουν  να κλονίζονται.

Ένα βιβλίο-σταθμός εξαιρετικά τεκμηριωμένο, που μιλάει με διαφορετικό τρόπο για τον ναζισμό.





 Οφσάιντ, Ματίας Ζίντελαρ, Ο Μότσαρτ του ποδοσφαίρου
Fabrizio Silei
Μτφρ. Ελένη Κατσαμά, Φίλιππος Μανδηλαράς

Το βιβλίο Οφσάιντ, από τους δημιουργούς του Λεωφορείου της Ρόζας, εστιάζει στην περίοδο λίγο πριν από τον μεγάλο αγώνα μεταξύ Αυστριακών και Γερμανών και ως τον θάνατο του Ζίντελαρ, παρακολουθώντας τα γεγονότα από την οπτική ενός πατέρα κι ενός γιου, θαυμαστών του Αυστριακού ποδοσφαιριστή. Η απλοϊκή, σχηματική αντίληψη του μικρού Μάρκους, που, με την παιδική του αφέλεια και ποτισμένος από τη ναζιστική προπαγάνδα που δέχεται στο σχολείο του, βλέπει με καλό μάτι την ένωση των δυο εθνικών ομάδων Αυστρίας και Γερμανίας, πιστεύοντας ότι έτσι ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής θα παίζει σε ένα παντοδύναμο σύνολο, αντιπαρατίθεται με τη θεώρηση του αντιστασιακού πατέρα του, ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει μυστικά τον Ζίντελαρ και να τον πείσει να μην ενδώσει στις πιέσεις των ναζί. Με έντονα χρώματα περιγράφονται η αμηχανία και ο φόβος του πατέρα, που, θέλοντας να προστατέψει τον εαυτό του αλλά και το ίδιο το παιδί του, δεν τολμάει να αποκαλύψει στον γιο του τις απόψεις του. Όσο για τον μικρό Μάρκους, αυτός μόνο όταν δει τον Ζίντελαρ να σκοράρει και να πανηγυρίζει μπροστά στους ναζί, ξεσηκώνοντας ένα ολόκληρο στάδιο γεμάτο συμπατριώτες του, θα αρχίσει επιτέλους να αφυπνίζεται.





Έριχ Κέστνερ, Η τάξη που πετάει
 μετάφραση: Κίρα Σίνου
Η Τάξη που πετάει είναι ο τίτλος ενός θεατρικού έργου που ανεβάζει παραμονές Χριστουγέννων μια ομάδα αγοριών στο οικοτροφείο τους, προτείνοντας μια ολωσδιόλου πρωτότυπη μέθοδο διδασκαλίας του μαθήματος της γεωγραφίας! Γύρω από αυτό το κομβικό γεγονός ο συγγραφέας στήνει μια πλοκή που περιλαμβάνει την κόντρα της παρέας των παιδιών με τους μαθητές ενός άλλου σχολείου, την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν με έναν από τους καθηγητές τους, αλλά και την αναβίωση μιας παλιάς φιλίας χάρη στη συνδρομή τους, την ώρα που οι προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες δύο παιδιών έρχονται να ανατρέψουν σχέδια διακοπών, αλλά και να φωτίσουν τις άσχημες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες της μεσοπολεμικής Γερμανίας, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο φτώχειας, απελπισίας και κοινωνικής αδικίας.




Σκουπίδια
Συγγραφέας: Andy Mulligan
Μεταφραστής: Αργυρώ Πιπίνη
Ο Ραφαέλ, ο Γκάρντο κι ο «Αρουραίος» είναι τρία αγόρια που γεννήθηκαν στη χωματερή της Μπεχάλα και περνούν τη μέρα τους ξεδιαλέγοντας σκουπίδια με την ελπίδα ότι κάποτε θα βρουν κάτι που ν’ αξίζει τον κόπο.
Και το βρίσκουν.
Είναι ένα δερμάτινο τσαντάκι που περιέχει ένα πορτοφόλι μ’ ένα σημαντικό γι’ αυτά χρηματικό ποσό, μια ταυτότητα, κάποιες φωτογραφίες, έναν χάρτη κι ένα κλειδί.
Όταν θ’ ανοίξουν τη θυρίδα στην οποία αντιστοιχεί το κλειδί, θα ανακαλύψουν ένα θανάσιμο μυστικό. Κι από κείνη τη στιγμή θα μπουν στο στόχαστρο της αστυνομίας αλλά και του υπόκοσμου. Όμως, τα παιδιά της χωματερής δεν έχουν μάθει να εγκαταλείπουν καμία μάχη. Ειδικά όταν πρόκειται για την επιβίωσή τους…







Αν εσύ... ήμουν εγώ!
Συγγραφέας: Δημήτρης Σεϊτάνης
Ο Άρης και η Τίτα είναι δυο αδέλφια στην εφηβεία και διαρκώς τσακώνονται διεκδικώντας τη μερίδα του λέοντος στην αγάπη του μπαμπά και της μαμάς και υποτιμώντας το φύλο του άλλου. Μια μέρα, όμως, ξυπνάνε στο σώμα του άλλου. Ο Άρης στο σώμα της Τίτας και η Τίτα στο σώμα του Άρη. Και τότε γίνονται πολλά ευτράπελα που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, έστω και μ’ αυτόν τον τόσο παράξενο τρόπο…















Το ταξίδι που σκοτώνει
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Ο Στέφανος, μαθητής του Λυκείου, ζει μαζί με τους γονείς του και τον μικρότερο αδελφό του. Σε ένα πάρτι, αυτός και ο πιο καλός του φίλος, ο Στάθης, θα γνωρίσουν τον Πέτρο και τη Νότα… και μαζί με αυτούς θα γνωρίσουν και άλλους τρόπους διασκέδασης. Έτσι η ζωή του Στέφανου θα αλλάξει, ενώ ο ίδιος όπως και ο φίλος του θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ένα ταξίδι που μπορεί να οδηγεί στον θάνατο.

Ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών. Για τους νεανικούς έρωτες, τις αστόχαστες αποφάσεις, αλλά και τα τραγικά αδιέξοδα. Από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα για νέους, που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία και στη μικρή οθόνη.












Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες
Συγγραφέας: Μαρούλα Κλιάφα
Εμείς και οι Άλλοι.
Μια ιστορία με δύο αφηγητές για έναν κόσμο που χρόνια τώρα ζει στο περιθώριο.
Μια μικρή τσιγγάνα, η Ελπίδα, εξιστορεί με τρόπο αφοπλιστικό τη ζωή της στον καταυλισμό. Μια ζωή μίζερη, γεμάτη ταπεινώσεις, που την πληγώνουν.
Έπειτα από ένα συνταρακτικό γεγονός, το νήμα της αφήγησης το παίρνει η συγγραφέας. Τη μυθοπλασία αντικαθιστά πλέον το ρεπορτάζ. Εξιστορούνται γεγονότα αληθινά, που φέρνουν στο προσκήνιο ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο: το φόβο μας για τον Άλλον, τον διαφορετικό.
Το μυθιστόρημα με τον δηκτικό τίτλο Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες, από το 1986 που πρωτοκυκλοφόρησε, αποτέλεσε βιβλίο αναφοράς όχι μόνο για το τολμηρό του θέμα, αλλά και για τον τρόπο γραφής. Σήμερα, το βιβλίο, ξαναγραμμένο και εμπλουτισμένο, διατηρεί την πρώτη του φρεσκάδα και καλεί μια νέα γενιά αναγνωστών να προβληματιστεί πάνω στο θέμα του ρατσισμού.




Ο κονσερβοσυλλέκτης
Συγγραφέας: Κυριάκος Μαργαρίτης
Ο νεαρός Πιμ ήταν ένας πολύ συνηθισμένος ασυνήθιστος τύπος. Στα δεκάξι του ζούσε ολομόναχος σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό σπίτι, έφτιαχνε μουσική και την έβαζε σε κονσερβοκούτια. Δε μιλούσε πολύ. Κι όταν μιλούσε, έλεγε ξανά και ξανά τις λίγες λέξεις που ήξερε. Μέχρι που ερωτεύτηκε και έμαθε κι άλλη μια λέξη που σύντομα έγινε η αγαπημένη του. Ήταν η λέξη Νανά. Κι επειδή ο Πιμ είχε μάθει να φτιάχνει μουσική για ό,τι αγαπούσε, αποφάσισε να φτιάξει μουσική για τη Νανά. Πήρε ένα σαρδελοκούτι, το μεταμόρφωσε με μαεστρία και αποφάσισε να της το χαρίσει. Και τότε, ο κόσμος του ήρθε τα πάνω κάτω…









Η συμμορία του Τολέδο
Συγγραφέας: Κυριάκος Μαργαρίτης

 Ο Ιγνάτιος Παππάς είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ λίγο ρέμπελος, που ζει σε ένα γραφείο-διαμέρισμα όπου κυριαρχεί η αταξία και δεν έχει και τόσο πολλές υποθέσεις. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην ανιψιά του Κλάρα, στην οποία και διηγείται κατά καιρούς τις περιπέτειές του. Τον Ιγνάτιο επισκέπτεται μια νύχτα ένας φοβισμένος νεαρός ζωγράφος, ο Γεράσιμος Μόρας, αλλά πριν προλάβει να του εξηγήσει τι θέλει, δυο τύποι τον απαγάγουν αφήνοντας τον Ιγνάτιο αναίσθητο. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά πολύ παράξενων περιστατικών... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: