Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Καιρός για ήρωες!


Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Πρώτη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης για το 2014 και ξεκίνησε με του καλύτερους οιωνούς,  καθώς τα μέλη της αυξήθηκαν! Το βιβλίο για το οποίο θα συζητούσαμε ήταν το «Καιρός για ήρωες» του Πολυχρόνη Κουτσάκη.


Η Μαρία Μ. δήλωσε ότι έγινε το αγαπημένο της βιβλίο! Της κράτησε το ενδιαφέρον ως το τελευταίο λεπτό και ανυπομονεί για το δεύτερο μέρος της τριλογίας! Παράλληλα τόνισε πόσο της άρεσε η γραφή και το χιούμορ που υπάρχει διάχυτο σε όλο το βιβλίο!

Η Ηλέκτρα μας -σύντομη όπως πάντα!- μας είπε ότι το βιβλίο της άρεσε πάρα πολύ γιατί συνδυάζει τα στοιχεία που αγαπά στα βιβλία που διαβάζειi : δράση, μυστήριο και love story!

Η Ίριδα πάλι μας δήλωσε ότι το διάβασε πολύ γρήγορα .Της άρεσε γιατί το βρήκε πολύ κοντά στην ηλικία των εφήβων και της κράτησε το ενδιαφέρον ως το τελευταίο δευτερόλεπτο!

 Η Σέια άρχισε και δεν τελείωνε! Της άρεσε γιατί το βρήκε πολύ ενδιαφέρον, κοντά στην εφηβική ηλικία, με γλώσσα νεανική. Την ενθουσίασε η παρουσίαση της πόλης (θα ήθελε να περπατήσει τα Χανιά ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνει ο ήρωας στο βιβλίο), οι δυο θείοι του Νικ, ο ίδιος ο Νικ!, η ζωή των ηρώων που είναι γεμάτη ανατροπές!  Και προτείνει στο συγγραφέα να γίνει ταινία οπωσδήποτε!

Η Ευαγγελία το διάβασε επίσης πολύ γρήγορα και της άρεσε γιατί ο συνδυασμός περιπέτειας και μυστηρίου είναι ο αγαπημένος της!

Τη Νικολέτα πάλι την προσέλκυσε και το λαβ στόρι, το μυστήριο,  η δράση αλλά και οι ίδιοι οι ήρωες!

Η Μαρία Ι. από την άλλη πλευρά δεν συγκινήθηκε διόλου από το λαβ στόρι αλλά αυτό που της άρεσε ήταν η αγωνία, οι ανατροπές και η δράση που υπήρχε στο βιβλίο.

Η Ζινέτ το λάτρεψε και έμεινε άφωνοι από τους γονείς του Γιώργου αλλά και την προδοσία του ήρωα από ανθρώπους που θεωρούσε φίλους του (Μένιος, Μάρθα). Τι γονείς ήταν αυτοί που δεν ήξεραν ότι το παιδί τους ήταν μπλεγμένο , το άφηναν να μένει σε έναν φίλο του, και δεν έδειχναν ίχνος αληθινού ενδιαφέροντος γι αυτόν;

Η Εμινέ, λιγόλογη,  ταυτίστηκε πολύ με τη Σέια και της άρεσε πάρα πολύ και για τη δράση αλλά και την ερωτική ιστορία.

Ο Στράτος πάλι μας δήλωσε ότι τον κράτησε σε αγωνία η περιπέτεια που υπάρχει σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας και το θεωρεί ένα πολύ καλό βιβλίο.

Ο Μιχάλης ενθουσιάστηκε και το διάβασε μέσα σε τρεις μέρες γιατί είχε ξύλο(!), σε κρατούσε σε αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης και  ένιωσε να ταυτίζεται με το Νικ-κυρίως γιατί εκείνος έπαιζε ξύλο!

Ο Χάρης πάλι μας είπε ότι έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ τίποτε ως τώρα και πως μόνο το γεγονός ότι τέλειωσε σε χρόνο ρεκόρ το συγκεκριμένο βιβλίο (τρεις μέρες!)  δείχνει το πόσο του άρεσε! Ένα βιβλίο γεμάτο δράση , αγωνία και περιπέτεια!

Η Φαίδρα το βρήκε πολύ πρωτότυπο βιβλίο και εντυπωσιάστηκε και από όλα τα άλλα που είπαν οι συμμαθητές της, αλλά η ίδια ήθελε να επικεντρωθεί στη σχέση των ηρώων με τους γονείς τους και στη συμπεριφορά των γονιών του Γιώργου απέναντι στα δυο τους παιδιά (Βάλια, Γιώργος).

Η Λούνα μας είπε ότι κουβάλησε το βιβλίο στις διακοπές της και επειδή είχε κολλήσει με την ανάγνωση του (ιδιαίτερα τη μέρα των Χριστουγέννων) τσακωνόταν με τους γονείς της! Της άρεσε πολύ, έκλαψε σε αρκετά σημεία και αυτό που της έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η ιδιορρυθμία των οικογενειών που παρουσιάζονται στο βιβλίο.

Η Θάλεια πάλι το βρήκε πολύ εντυπωσιακό σε πλοκή και δράση και αυτό την κέρδισε.

Η Σοφία μας –γκεστ από το Λύκειο!-μας είπε ότι το ξεκίνησε μόλις προχτές και το βρίσκει εξαιρετικό!



Τελειώνοντας με τις προσωπικές τοποθετήσεις η συζήτηση κινήθηκε γύρω από κάποια θέματα που θίγει το βιβλίο, για παράδειγμα πόσα από τα παιδιά θα έκαναν το ίδιο στη θέση του Γιώργου-να ασχοληθούν δηλαδή με την εξιχνίαση μιας υπόθεσης διακινδυνεύοντας τη ζωή τους – ερώτημα στο οποίο δίστασαν να απαντήσουν με βεβαιότητα .

Παράλληλα συζητήσαμε για τους γονείς του Νικ και του Γιώργου μιας και τα παιδιά θεώρησαν πολύ ιδιόρρυθμες αυτές τις οικογένειες. Ο Νικ απορρίπτει τη μητέρα που τόλμησε να χωρίσει τον πατέρα του και αν διαλέξει έναν άλλο σύντροφο και θέτει ο ίδιος τους όρους στη σχέση τους-όρους που αναγκάζεται να αποδεχτεί η μητέρα, νιώθοντας ενοχές απέναντι στο παιδί. Από την άλλη ο πατέρας του Νικ αποτελεί ένα πρόσωπο σκιά -ένας καλός πατέρας, ένας πατέρας γεμάτος αγάπη για το γιο του, αλλά που δεν παρουσιάζεται να έχει εμφανή ανάμειξη στη ζωή του παιδιού του.

 Οι γονείς του Γιώργου πάλι εμφανίζονται να έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στη μεγάλη κόρη και αφήνουν το Γιώργο να μεγαλώνει μόνος του. Είναι επί της ουσίας αδιάφοροι και τα παιδιά παραξενεύτηκαν από τη στάση τους-ενδιαφέρονταν μόνο να περνάνε καλά οι ίδιοι και αγνοούσαν τι κάνει και με το τι είναι μπλεγμένο το παιδί τους.

Αλλά και η μάνα της Ρέας δεν αποτελεί καλύτερη περίπτωση γονιού –μια γυναίκα που κοιτάζει τον εαυτό της και ενδιαφέρεται για τη γνώμη του κόσμου.

Ο συγγραφέας θέτει επίσης το θέμα της ενδοσχολικής βίας (οι περιπτώσεις των συμμαθητών του Γιώργου και η κινηματογράφηση τους με κινητά) καθώς και άλλα θέματα (σχολείο, σχολική ζωή, σχέσεις καθηγητών –μαθητών).

Παράλληλα μιλά για  το ρατσισμού (τσιγγάνοι, η ιστορία του Κόσμιν με το πρόβλημα υγείας του ίδιου και της κόρης του) καθώς και την σεξουαλική εκμετάλλευση των κοριτσιών από το ανατολικό μπλοκ.

Τέλος συζητήσαμε σχετικά με τον τίτλο του βιβλίο. Γιατί ο συγγραφέας διάλεξε τον τίτλο αυτό; Τι σημαίνει Καιρός για ήρωες; Κάποιοι είπαν ότι ο τίτλος ταυτίζεται με τις προσπάθειες του Γιώργου να λύσει το μυστήριο και να γίνει ο ίδιος ήρωας, άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι ο τίτλος μας θυμίζει λίγο τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας και τη θέση που οφείλουμε να πάρουμε εμείς. Δηλαδή μόνο αν νοιαστούμε για τους άλλους, αν γίνουμε «ήρωες» μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία μας να γίνει λίγο καλύτερη, να προχωρήσει και να βελτιωθεί. Την απορία αυτή μάλλον θα μας τη λύσει ο ίδιος συγγραφέας που θα μας επισκεφτεί το Φεβρουάριο !

Τελικός βαθμός του βιβλίου : 9!

 Στο βίντεο που ακολουθεί ο συγγραφέας του βιβλίου Πολυχρόνης Κουτσάκης μας μιλάει για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα! Α!και τελικά θυμάται να μας πει και κάτι για το βιβλίο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: