Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

"Κόλιν Φίσερ¨", :το πρώτο βιβλίο μας για φέτος!.


Πρώτη επίσημη συνάντηση της λέσχης ανάγνωσης για φέτος και πρώτο μας βιβλίο ήταν το Κόλιν Φίσερ, των Ζακ Στεντζ, Άσλεϊ Έντουαρντ Μίλερ.

Ο Κόλιν Φίσερ μόλις ξεκίνησε την πρώτη του χρονιά στο γυμνάσιο. Τα σημαντικότερα πράγματα που έχει είναι (1) μία συλλογή από χάρτινες κάρτες που απεικονίζουν εκφράσεις προσώπου και συνοδεύονται από χειρόγραφους χαρακτηρισμούς τους, (2) μία σχεδόν αλλόκοτη εξοικείωση με τις επιστήμες και το κλασικό σινεμά και (3) ένα κακοπαθημένο σημειωματάριο, το οποίο χρησιμοποιεί για να καταγράφει τις εμπειρίες του από τον «ιδιαίτερα ενδιαφέροντα» πληθυσμό των ανθρώπων που συναντά στον περίγυρό του. Όμως, όταν πέφτει ένας πυροβολισμός στην καφετέρια του σχολείου, διακόπτοντας απότομα το πάρτι γενεθλίων μιας συμμαθήτριάς του, ο Κόλιν αποδεικνύεται ο κατάλληλος άνθρωπος για τη διερεύνηση του συμβάντος. Διότι μόνο αυτός μπορεί να αποδείξει ότι ο Γουέιν Κόνελι, ο αδιαμφισβήτητος τραμπούκος του σχολείου και συχνός βασανιστής του ίδιου, δεν ευθύνεται γι’ αυτή την εγκληματική ενέργεια. Σε τελική ανάλυση, τα χέρια του Γουέιν βρέθηκαν απολύτως καθαρά, ενώ η λαβή του όπλου είχε ίχνη από το γλάσο της τούρτας…

 

Το βιβλίο σε άλλους άρεσε, άλλοι το βαρέθηκαν και άλλοι το βρήκαν μέτριο. Μάλλον όλα τελικά εξαρτώνται από τις προσδοκίες μας ως αναγνώστες!

Η Σέια μας είπε ότι ξαφνιάστηκε από το ξεκίνημα του βιβλίου (μια σκηνή bulling) , αργότερα βρήκε λίγο κουραστική την εξέλιξη αλλά πολύ συγκινητικό το τέλος μιας και ο ήρωας καταλήγει να αποκτήσει έναν φίλο!

Ο Στράτος μας είπε ότι δεν μπόρεσε να το τελειώσει, διότι βρήκε πολύ κουραστικό τον τρόπο που σκεπτόταν ο ήρωας.

 Η Ζινέτ σοκαρίστηκε από την αρχή του βιβλίου, θεώρησε βαρετές τις γκρι σελίδες του βιβλίου, στις οποίες ο ήρωας μας αποκαλύπτει αρκετές από τις ιδέες του και πολύ ενδιαφέρον το τέλος.

Το βιβλίο άρεσε στην Εμινέ, που το διάβασε με ενδιαφέρον μιας και ο ήρωας της φάνηκε αρκετά περίεργος.

Η Ηλέκτρα μας είπε ότι της φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και της τράβηξε το ενδιαφέρον και ο ήρωας και η πλοκή του βιβλίου.

Η Μαρία βρήκε πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο το θέμα του βιβλίου και το διάβασε αρκετά γρήγορα.

Στη Θάλεια άρεσαν πολύ οι γκρι σελίδες του βιβλίου και το βιβλίο γενικά της φάνηκε πολύ ξεχωριστό.

Η Νικολέτα αντίθετα βρήκε βαρετό το κομμάτι των σημειώσεων του ήρωα και πολύ ενδιαφέρον το υπόλοιπο κομμάτι του βιβλίου.

Ενώ η δεύτερη Μαρία της λέσχης μας , η οποία το διάβασε επίσης πολύ γρήγορα, μας είπε ότι δεν της άρεσαν οι γκρι σελίδες, αλλά δεν ξετρελλάθηκε ούτε και από το υπόλοιπο βιβλίο.

Ο Μιχάλης, το δεύτερο αγόρι μας, δεν είχε άποψη διότι ήρθε για πρώτη φορά στη λέσχη!

Στη συνέχεια συζητήσαμε γύρω από τα θέματα που θέτει το βιβλίο και ειδικά το θέμα του να είσαι διαφορετικός στο σχολείο, να ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα παιδιά, να κάνεις παρέα με ένα τόσο διαφορετικό παιδί όπως ήταν ο Κόλιν. Το ενδιαφέρον ήταν ότι σχεδόν όλα τα κορίτσια είπαν πως θα προσπαθούσαν να κάνουν παρέα με ένα τόσο ιδιαίτερο άτομο, αν και δεν ξέρουν αν θα είχαν την υπομονή να παραμείνουν φίλοι για πάντα, ενώ τα αγόρια ευθύς εξαρχής δήλωσαν πως δεν θα το επιχειρούσαν καν, μιας και στους δυο λείπει η υπομονή να δοκιμαστούν σε μια τέτοια σχέση.

Επιπλέον καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Κόλιν μεγάλωνε σε ένα προνομιούχο περιβάλλον στο οποίο απολάμβανε την πλήρη στήριξη των γονιών του γι αυτό και είχε διαμορφώσει ένα τόσο ισχυρό χαρακτήρα. Ενώ τα πράγματα σίγουρα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά αν οι γονείς ήταν χαμηλού μορφωτικού επιπέδου  και δεν είχαν τις γνώσεις και τα χρήματα να στηρίξουν ένα τέτοιο ιδιαίτερο παιδί.

Το βιβλίο ωστόσο θίγει αρκετά θέματα, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός, η στάση των δασκάλων απέναντι σε ένα τέτοιο παιδί, η συνολική στάση και αντιμετώπιση του από τους συμμαθητές του και ο τρόπος με τον οποίο εισπράττει το παιδί αυτό την απόρριψη, την κοροϊδία ή τη φιλική αντιμετώπιση.

Η συνολική βαθμολογία του βιβλίου ήταν :8,5!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: