Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κινηματογραφική Λέσχη 1ου Γυμνασίου Κω!


Τα τελευταία τρία χρόνια στο σχολείο μας λειτουργούσε μια άτυπη κινηματογραφική λέσχη με τη συνδρομή μιας ομάδας καθηγητών  που αγαπούν το σινεμά και πιστεύουν στη δύναμη που ασκεί στα παιδιά .Σε αυτή την τριετία η λέσχη απόκτησε φανατικούς φίλους μαθητές που δεν τη λησμόνησαν μετά την απόλυση τους, με αποτέλεσμα πάντα να έχουμε και αποφοιτήσαντες μαθητές στις συναντήσεις μας. Και βέβαια η χαρά μας ήταν μεγάλη που τα παιδιά μας δεν μας ξεχνούσαν , αλλά γυρνούσαν στο σχολείο και στήριζαν τον κινηματογράφο.

Φέτος λοιπόν η λέσχη μας εντάχθηκε στα πολιτιστικά προγράμματα που στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας και ο αριθμός των μελών μας αυξήθηκε θεαματικά. Η λέσχη απευθυνόταν πάντα στα παιδιά της Γ Γυμνασίου και φέτος πάλι περιοριστήκαμε σε αυτή την τάξη. Η ομάδα των εκπαιδευτικών που οργανώνει το πρόγραμμα αποφάσισε και φέτος ο στόχος των προβολών να είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος (ρατσισμός, διαφορετικότητα, εφηβεία και προβλήματα των εφήβων, σχέσεις γονιών- παιδιών, σχολείο και σχολική ζωή).

Η πρώτη ταινία που προβλήθηκε ήταν τα Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την ένταξη των νέων σε νεοναζιστικές ομάδες. Τα παιδιά διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με το θέμα της ταινίας και την τραγική ιστορία των δύο ηρώων και μίλησαν για το θέμα του ρατσισμού και της απόρριψης του ξένου.
 




Επόμενη ταινία ήταν το Μπίλυ Έλιοτ.Τα παιδιά βρήκαν αισιόδοξη την ταινία και αυτό που τους άρεσε στο σύνολο ήταν το ότι ο ήρωας πέτυχε το στόχο του παρά τις αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει. Οι κριτικές τους όπως τις κατέγραψαν μετά το τέλος της ταινίας ήταν οι ακόλουθες:

 


Η ταινία ήταν πολύ ωραία. Σου διδάσκει ότι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ το πετυχαίνεις ό,τι εμπόδια και να βρεις μπροστά σου.

 

Η ταινία ήταν μέτρια. Μου άρεσε όμως επειδή ο Μπίλυ έφτασε στο στόχο του.

Μουσταφάς Άσπαλης

 

 Η ταινία αυτή μου άρεσε, γιατί ο πρωταγωνιστής μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς κατάφερε να γίνει αυτό που ονειρευόταν από παιδί, επαγγελματίας χορευτής.

Βασιλική Κατακαλέα

 

 Η ταινία που είδαμε δεν μου άρεσε γιατί δεν είναι του γούστου μου αυτές οι ταινίες. Προτιμώ ταινίες με δράση. Ως θέμα ήταν καλή και εγώ προσωπικά κατάλαβα από το κλείσιμο της ότι όποιος αγαπάει κάτι πραγματικά το καταφέρνει και φτάνει ψηλά. Όπως είδαμε και στην ταινία ο πρωταγωνιστής έφτασε ψηλά παρά την απαγόρευση του πατέρα του και του αδερφού του.

Μαρία Ιωαννίδου

 

 Η ταινία ήταν ωραία, με ενθουσίασε και με συγκίνησε το πάθος και η επιμονή της του πρωταγωνιστή να γίνει επαγγελματίας χορευτής.

Μαρία Μεγρέμη

 

 Η χτεσινή ταινία ήταν πολύ ωραία. Μας έδειξε πως εάν ένας άνθρωπος θέλει να πετύχει κάτι, θα τα καταφέρει αν προσπαθήσει .

Γιώργος Πλαγγέτης

 

 Η ταινία ήταν πολύ ωραία γιατί το παιδί αυτό κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε παρά τις δυσκολίες που βρέθηκαν μπροστά του.

Μαρία Κραμπουσανού

 

 Η ταινία που παρακολουθήσαμε ήταν ωραία και μας έδωσε ένα μήνυμα: όταν θέλουμε κάτι και θα πρέπει να αγωνιστούμε για να το πάρουμε.

Αντώνης Πυλιώτης

 

Την Κυριακή που μας πέρασε είδαμε την ταινία Μετά τη Λουτσία, μια ταινία με θέμα  το bullying. Το Μετά τη Λουτσία του Μισέλ Φράνκο αποτελεί μια απλή -αλλά συγκλονιστική ιστορία- για μια μαθήτρια που πέφτει θύμα εκφοβισμού και εκβιασμού από τους συμμαθητές της.

Οι μαθητές μας αντέδρασαν με διαφόρους τρόπους στην ταινία. Άλλοι έκλαψαν, άλλοι θύμωσαν , άλλοι θεώρησαν εξωπραγματική την ταινία, άλλοι αδιαφόρησαν αλλά όλοι ένιωσαν τη δύναμη του σκληρού ρεαλισμού της ταινίας.




Ακολουθούν κάποιες από τις απόψεις των παιδιών  όπως καταγράφηκαν σε ένα φύλλο εργασίας που τους δόθηκε μετά το πέρας της ταινίας και της συζήτησης που ακολούθησε.

Γιατί η Αλεχάντρα δεν αντιδρά όταν τη βιντεοσκοπεί ο φίλος της ;

Διότι ήταν μεθυσμένη, της άρεσε λίγο και δεν περίμενε να διαδοθεί τόσο εύκολα.

 

Γιατί ήταν μεθυσμένη και δεν καταλάβαινε τι έκανε.

 

Γιατί ήταν φίλος της και τον εμπιστευόταν.

 

Η Αλεξάνδρα δεν αντιδρά διότι πιστεύει ότι το βίντεο θα μείνει μεταξύ τους.

 

Γιατί φοβάται μη χάσει το αγόρι.

 

Ενώ αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν τελειώνει με τη βιντεοσκόπηση , γιατί δεν καταγγέλλει το γεγονός;

Δεν καταγγέλλει το γεγονός διότι φοβάται ότι θα γίνει χειρότερα.Δηλαδή θα της φερόντουσαν με περισσότερη βία.

 

Γιατί φοβόταν μη χάσει το φίλο της.

 

Δεν καταγγέλλει το γεγονός επειδή φοβάται την αντίδραση του πατέρα της.

 

Γιατί νόμιζε ότι μετά θα είχε περισσότερους μπελάδες.

 

Μπορεί να πιστεύει πως κάποτε θα σταματήσουν.

 

Γιατί ντρέπεται.

 

Ντρεπόταν να μαθευτεί το συμβάν, γιατί την εκθέτει ως κοινωνικό άτομο και θα μπορούσαν να την επικρίνουν και εκείνη και τον πατέρα της.

 

Πώς θα αντιδρούσατε εσείς αν σας συνέβαινε κάτι παρόμοιο ή αν συνέβαινε σε κάποιον φίλο σας;

Θα ήταν ένα πολύ σοκαριστικό γεγονός για μένα. Θα βρισκόμουν σε απόγνωση. Αν συνέβαινε σε μένα θα το έλεγα αμέσως στους γονείς μου και θα δεχόμουν τις συνέπειες, ενώ αν συνέβαινε σε κάποιον φίλο μου θα τον παρότρυνα να πει την αλήθεια ή θα το έκανα εγώ.

 

Θα αντιδρούσα. Ήταν πολύ άσχημα όλα όσα πέρασε το κορίτσι και δε θα ήθελα να περάσω τα ίδια όπως και κανένας άλλος. Θα μιλούσα στους γονείς μου και έπειτα θα βρίσκαμε μια λύση.

 

Θα το έλεγα σε κάποιον φίλο μου.

 

Θα το έλεγα στη μαμά μου και στο διευθυντή.

 

Θα το έλεγα στους δασκάλους μου, μετά στους γονείς μου και μετά θα έκανα μήνυση.

 

Θα απευθυνόμουν σε κάποιον ενήλικο.

 

Λόγω του ότι είμαι αγόρι είναι δύσκολο να γίνει κάτι παρόμοιο, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνόμουν στην αστυνομία και δε θα άφηνα κανέναν να με κοροϊδέψει.

 

Θα το κατήγγειλα.

 

Θα το έλεγα σε κάποιον για αν με βοηθήσει.

 

Αν συνέβαινε σε μένα δεν θα το άντεχα, θα το έλεγα στους γονείς μου, θα άλλαζα σχολείο.

 

Πιστεύετε ότι στο τέλος αποδίδεται δικαιοσύνη;

Πιστεύω ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, διότι αυτό που έκανε ο πατέρας της Αλεχάνδρα δεν ήταν λύση. Έπρεπε να πληρώσουν όλοι από την παρέα, διότι όλοι της έκαναν τη ζωή κόλαση. Όχι ότι έπρεπε να πεθάνει κάποιος αλλά με κάποιον τρόπο να τους κάνει να πληρώσουν.

 

Ναι, γιατί ο πατέρας παίρνει το αίμα του πίσω, δηλ. ανταποδίδει αυτό που συνέβη. Είμαι μαζί του!

 

Στο τέλος πιστεύω πως ΟΧΙ δεν αποδίδεται δικαιοσύνη. Ναι μεν  έπρεπε να πληρώσει ο μικρός αλλά σίγουρα με φυλάκιση.

 

Όχι, διότι αυτό που πέρασε η κοπέλα ήταν άσχημο και δεν έφταιγε μόνο το παιδί που πέθανε. Όλα τα παιδιά έφταιγαν και έπρεπε να πληρώσουν όλα. Όχι με θάνατο αλλά με τιμωρίες που θα τους έκαναν να νιώσουν παρόμοια και να έβλεπαν την Άλε ευτυχισμένη.

 

Όχι, η εκδίκηση δεν αποδίδει ποτέ δικαιοσύνη.

 

Όχι γιατί το κορίτσι δε δικαιώθηκε. Θα μπορούσε το πρόβλημα να  λυθεί νομικά.

 

Ο πατέρας της Αλε είναι ψυχρός δολοφόνος!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: