Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Michael Jackson: We are the world



Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον ( 29 Αυγούστου 1958 – 25 Ιουνίου 2009 ) ήταν αμερικανός μουσικός , τραγουδιστής , τραγουδοποιός , χορευτής και παραγωγός. Ο Μάικλ Τζάκσον είναι ευρέως γνωστός ως «βασιλιάς της ποπ» και ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει γνήσιος αντικαταστάτης του. Άρχισε την καριέρα του ως τραγουδιστής με το συγκρότημα Jackson Five στα τέλη της δεκαετίας του 1960.Ενώ ήταν ακόμα στο συγκρότημα το 1971 άρχισε τις ηχογραφήσεις δικών του τραγουδιών. Η σόλο καριέρα του άρχισε το 1979 με τον δίσκο Off The Wall. Ο δίσκος Thriller κυκλοφόρησε το 1982 και μέχρι και σήμερα παραμένει ο χρυσός δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως οι οποίες ανέρχονται στα 105εκατομμύρια αντίτυπα.
Είχε κυκλοφορήσει συνολικά 11 άλμπουμς τα οποία έκαναν τεράστια επιτυχία. Κάθε εμφάνιση του προκαλούσε παραλήρημα και σε όλη την διάρκεια της ζωής του οι προπωλήσεις των εισιτηρίων των συναυλιών του έσπαγαν κάθε ρεκόρ ακόμα και λίγο πριν το τέλος του. Οι χορευτικές του κινήσεις τις οποίες επιδείκνυε σε κάθε του συναυλία ( όπως το moonwalk) έχουν εμπνεύσει και σημερινούς καλλιτέχνες.Στις 5 Μαρτίου 2009 ανακοίνωσε ότι οι τελευταίες του συναυλίες θα γίνονταν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου στην Αγγλία και ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο «αντίο» της καριέρας του στους θαυμαστές του και στην πολύχρονη σταδιοδρομία του. Τα εισιτήρια των παραστάσεων ξεπουλήθηκαν μέσα σε μία ώρα μετά από την ανακοίνωση των συναυλιών. Δυστυχώς ο Michael Jackson πέθανε τρεις βδομάδες πριν από την πρώτη του συναυλία και ο θάνατός του σόκαρε σε παγκόσμιο επίπεδο τους ανθρώπους!!!
Το αφιέρωμα μας στον Michael Jackson έχει ως αφορμή τον σημερινό τηλεμαραθώνιο αγάπης της ΕΡΤ για τη UNICEF, μιας και πριν 25 χρόνια ο διάσημος αυτός τραγουδιστής συνέθεσε το τραγούδι We are the world, με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την φτώχεια στην Αφρική. Στόχος του τραγουδιού ήταν να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στα προβλήματα της φτώχειας και την πείνας των χωρών του τρίτου κόσμου και να συμβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπισή τους. Έτσι την 28 Ιανουαρίου του 1985 τα μεγαλύτερα ονόματα της δισκογραφίας και θρυλικοί καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν για να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα τραγούδι . Ο Michael Jackson και ο Lionel Richie είχαν τελειώσει το κομμάτι μόλις την προηγούμενη νύχτα! Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε για αυτήν την ηχογράφηση ονομάστηκε USA for Africa και περιελάμβανε ονόματα όπως Michael Jackson, Lionel Richie, Stevie Wonder, Ray Charles, Bruce Springsteen. Billy Joel, Dianan Ross, Tina Turner, Cyndi Lauper, Bob Dylan, Paul Simon.
Η διαχρονικότητα του ταλέντου και του οράματός του τραγουδιστή για έναν καλύτερο κόσμο φαίνεται και από το ότι και στην δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού για το σεισμό της Ταιτής οι συντελεστές επέλεξαν να ακούγεται η φωνή του αναλλοίωτη ως φόρος τιμής στον καλλιτέχνη.
Γιώργος Φουντωτός, Γ3


Δεν υπάρχουν σχόλια: