Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανθρώπινα δικαιώματα : με αφορμή μια εικόνα...

Παγκόσμια Ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα και την ώρα της Νεοελληνικής Γλώσσας την αφιερώσαμε στη συζήτηση. Δεν μείναμε εκεί όμως. Σχολιάσαμε και σχετικές εικόνες και αντί για άλλο αφιέρωμα σας παρουσιάζουμε μερικές από τις απόψεις μας.
Γ3

Ο άνθρωπος και το κάθε ον γεννιέται με δικαιώματα , τα οποία δεν μπορεί να τα δώσει, μόνο να τα τηρεί ή να μην τα τηρεί. Η εικόνα λέει πως όταν δεν ζεις τα δικαιώματα σου , θα σε χειραγωγούν όπως θέλουν. Η γνώμη μας είναι ότι η χειραγώγηση των ανθρώπων είναι απάνθρωπη, τυφλή, μακριά από αυτό που έπρεπε να πράττει ο άνθρωπος. Αυτοί που δεν ξέρουν τα δικαιώματα τους είναι απομακρυσμένοι από το νόημα της ζωής, δεν εξελίσσονται προς το καλύτερο. Όσοι δεν ξέρουν τα δικαιώματα τους είναι τυφλοί.
Δημήτρης και Ιβάν, Γ3

Ακόμα και στις μέρες μας η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων παραμένει διεθνές πρόβλημα, παρόλο που έχουν υπογραφτεί πολλές συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Ο άνθρωπος της εικόνας δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του και έτσι οδεύει προς ένα ναρκοπέδιο. Η σημασία της εφημερίδας που του κρύβει το πρόσωπο του και τον κάνει τυφλό είναι μεταφορική. Θέλει να δείξει ότι, όταν δεν ξέρεις τα δικαιώματα σου και δεν αγωνίζεσαι για αυτά, είναι σαν να προσπαθείς να βρεις το κουμπί σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Γιώργος Φ, Γ3

Πολλοί άνθρωποι μεταναστεύουν όχι γιατί το θέλουν , αλλά γιατί εξαναγκάζονται λόγω πολεμικών συνθηκών ή γιατί βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα! Προστατέψτε τους μετανάστες! Φανταστείτε να βρισκόσασταν στην θέση αυτών των ανθρώπων και νιώστε το βάρος που σηκώνουν.
Νικόλας και Αποστόλης

Αυτή η εικόνα αναφέρεται σε αυτά τα δυο κορίτσια, που τα έχουν αγοράσει ή κλέψει και βγάζουν λεφτά πουλώντας τα κορμιά τους σε άλλους, που απλά δίνουν λεφτά και περνάνε καλά, χωρίς να σκέφτονται πως νιώθουν τα άτομα αυτά ή τι θα μπορούσαν να κάνουν στη ζωή τους. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πολιτισμός.
Νικόλας

Καθημερινά σε όλον τον κόσμο πολλοί άνθρωποι γίνονται δούλοι και εκπορνεύονται. Τους φέρονται σαν να είναι ένα κομμάτι κρέας και τίποτα παραπάνω. Με ποιο δικαίωμα τους αφαίρεσαν τα δικαιώματα τους; Κανείς ποτέ και πουθένα δεν θα είχε το δικαίωμα να πάρει την ελευθερία τους σαν να ήταν κάτι ασήμαντο και όμως τους την αφαίρεσαν σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Μαργαρίτα και Ελένη

Το να σε πουλάνε λες και είσαι αντικείμενο είναι ό,τι χειρότερο και μερικοί απαίσιοι άνθρωποι το κάνουν μόνο για τα χρήματα. Άλλα συναισθήματα δεν έχουν. Κοιτάνε μόνο το πώς θα γίνουν πλούσιοι. Αλλά τι φταίνε οι αθώες ζωές που τους αναγκάζουν χωρίς να θέλουν, τις χτυπάνε και τις βασανίζουν. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
Αλτέα

Στη σημερινή εποχή θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα)ελευθερία, δικαιώματα), όπως και το ότι έχουμε σπίτι, οικογένεια, φαγητό, ρούχα κ.α. Όμως έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος, γιατί ακόμα και σήμερα γίνεται εμπόριο ανθρώπων!
Σε πολλές χώρες πολλοί άνθρωποι πωλούνται ως δούλοι ή πόρνες, χωρίς τη θέληση τους όπως επίσης δεν έχουν καν ελευθερία, δεν πληρώνονται γι΄αυτά που κάνουν και ξυλοκοπούνται καθημερινά.
Άμα πιστεύουμε ότι όλα είναι ωραία και καλά για όλους μας, καλύτερα να το ξανασκεφτούμε και να έρθουμε στην πραγματικότητα, στην μαύρη πραγματικότητα της σημερινής ζωής.
Νίκος και Μιχάλης


3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πολύ καλή και ουσιαστική δουλειά, παιδιά, κυρία. Απλή κι αποτελεσματική προσέγγιση σε θέματα δύσκολα. Χριστούγεννα έρχονται. Έτσι τα καταλαβίανουμε καλύτερα.
Φιλιά

οι μαθητές του Γ3 και Γ4 είπε...

Το θέμα είναι ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, αν και η συζήτηση για τα δικαιώματα είναι δύσκολη και έχει πολύ ψωμί.Όμως για πρώτη φορά συμμετείχαν ακόμη και οι αδιάφοροι, που ανακάλυψαν ξαφνικά ότι οι μετανάστες δεν έχουν δικαιώματα στη χώρα μας. Μερικές φορές είναι αναγκαίο να παρεκκλίνουμε από την ύλη και να μιλάμε και για την πραγματικότητα...

Emily Lyroni είπε...

Συμφωνώ απόλυτα και πιστεύω ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι ουσιαστικές για μία τάξη και όχι η ύλη.