Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;


Δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και το βιβλίο για το οποίο θα συζητούσαμε ήταν το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;" του Μάρκ Χάντον. Το βιβλίο άρεσε σε όλους.

Η Μιρέλλα είπε πως ο τρόπος που ήταν γραμμένο το βιβλίο σε καθήλωνε να το διαβάσεις, αν και βρήκε αναμενόμενο και ξαφνικό το τέλος, ενώ την ενόχλησε και το happy end. Στην Αναστασία πάλι άρεσε το ότι καθώς προχωρούσε η εξέλιξη σου αποκαλυπτόταν όλο και πιο πολύ ο Κρίστοφερ , ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ενώ θεώρησε μια πράξη γενναιότητας τη φυγή στο Λονδίνο. Στο σημείο αυτό υπογραμμίσαμε πως μας έκανε εντύπωση η αρίθμηση των κεφαλαίων με πρώτους αριθμούς.

Η Παρασκευή με τη σειρά της βρήκε πολύ ενδιαφέρον το ότι ο συγγραφέας έκανε πολλές αναδρομικές αφηγήσεις, προκειμένου να αντιληφθούμε τη σχέση του Κρίστοφερ με τους γονείς του και τον τρόπο με τον οποίο ζούσε. Η Νεφέλη εντυπωσιάστηκε από τις απόψεις του Κρίστοφερ - ιδιαίτερα στις σελίδες 222-223, όπου αναφέρεται στην άποψη του για το ανθρώπινο είδος και την υπερφίαλη άποψη που έχουμε για το είδος μας. Η Μπριτζίλντα πάλι μίλησε για την περιέργεια που σου προκαλούσε το βιβλίο να διαβάσεις τη συνέχεια και για το πώς ο ήρωας εξηγούσε τα πάντα με βάση την λογική και σε έπειθε να τον ακολουθήσεις στον τρόπο σκέψης του. Ενώ η Δάφνη θεώρησε πως υπήρχαν αρκετά αντιφατικά σημεία στη συγγραφή του βιβλίου (π.χ στον ήρωα δεν αρέσουν τα καφέ και κίτρινα τρόφιμα, αλλά τρώει σοκολάτα!) και ήταν σίγουρη από την αρχή ότι το βιβλίο θα είχε αίσιο τέλος.

Η Ειρήνη πάλι μας έβαλε σε σκέψεις όταν είπε πως θα ήθελε να δει την αντίδραση κάποιου αυτιστικού ατόμου που θα διάβαζε το εν λόγω βιβλίο. Γενικά συμφωνήσαμε πως το βιβλίο μας εισήγαγε στο σύμπαν ενός αυτιστικού ατόμου, που σκέφτεται και ενεργεί με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από ένα κοινό, “κανονικό” άνθρωπο. Μας έκανε εντύπωση η μοναχικότητα του ήρωα και το πώς επιζητούσε να μένει μόνος και να μην αναζητά την παρέα των άλλων, εκτός όσων γνώριζε πολύ καλά και τους εμπιστευόταν. Επίσης η έφεση του Κρίστοφερ στα μαθηματικά και η απόλυτη πεποίθηση του ότι θα πετύχαινε τους στόχους του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Τελική βαθμολογία του βιβλίου : 9.

Επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε ορίστηκε το Ανίσχυρος Άγγελος του Μάνου Κοντολέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: